Війна в Україні: головні новини станом на 761 день повномасштабного російського вторгнення

Україна уразила два російські військові кораблі, які дислокувалися в незаконно окупованому Криму, повідомили українські військові в неділю
В окупованому Криму уражено два військових кораблі та вузол зв'язку Чорноморського флоту. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic», цілями були десантні кораблі “Ямал” і “Азов”, вузол зв’язку та інша інфраструктура Чорноморського флоту. «Це була наймасовіша атака за останній час», — заявив призначений Росією «губернатор» Севастополя Михайло Развожаєв. За його словами, загинув 65-річний чоловік, четверо отримали поранення. Кадри, опубліковані в соціальних мережах, показали потужний вибух у місті.

Польща заявила, що вимагатиме від Москви пояснень після того, як російська ракета порушила польський повітряний простір під час ракетного удару по Україні. Як наслідок, член НАТО Польща привела свої сили в стан підвищеної бойової готовності. «Перш за все, ми закликаємо Російську Федерацію припинити авіаатаки терористів на жителів і територію України, припинити війну і вирішити внутрішні проблеми країни», – йдеться в заяві МЗС Польщі.

Після порушення повітряного простору Польщі посол США в Україні Бріджит Брінк нагадала, що війна в Україні триває, і Росія «продовжує безладно запускати безпілотники та ракети, не звертаючи уваги на мільйони мирних жителів, порушуючи міжнародне право».

Підземне сховище газу в Україні було атаковано в неділю. Українська державна енергетична компанія «Нафтогаз» повідомила про атаку на газосховище, але додала, що постачання газу споживачам не постраждало. Більшість українських газосховищ знаходиться в західній частині країни, і вони здатні зберігати близько 30 млрд кубометрів газу.

війна в Україні
Вибух у небі над Києвом під час російського ракетного удару в неділю. Фото – Reuters

Україна збільшила імпорт електроенергії та припинила експорт після недавніх атак Росії, під час яких найбільший виробник енергії ДТЕК втратив 50% своїх потужностей. У п’ятницю Росія атакувала українські генеруючі та транспортні об’єкти, спричинивши значні відключення електроенергії в багатьох регіонах, а вранці в неділю також було атаковано енергетичні об’єкти в трьох областях України.

Володимир Зеленський у своєму нічному відеозверненні в неділю заявив, що понад 200 тисяч харків’ян, які часто стають об’єктами атак Росії, залишилися без надійного електропостачання. В інших місцях мережу відновили, сказав президент України. У Харкові діють «суворі графіки» використання електроенергії. У ДТЕК повідомили, що в Одесі тривають відключення електроенергії.

Сергій Коваленко, голова енергетичної компанії «Ясно», заявив, що Росія атакувала дві частини енергетичної системи – генерацію та розподіл, вдаривши як по тепловим, так і по гідроелектростанціям. «Противник сильно вдарив по вузлах електромережі та трансформаторам», – сказав він. Міністерство енергетики заявило, що в неділю Росія намагалася знищити об’єкт критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області на заході України. Обладнання загорілося і об’єкт знеструмився. У Київській області було пошкоджено лінії електропередач, знеструмлено 1400 домогосподарств у двох населених пунктах.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 760 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *