Війна в Україні: головні новини станом на 762 день повномасштабного російського вторгнення

Російський посол проігнорував виклик до МЗС Польщі в понеділок після того, як ракета, запущена по Україні, порушила повітряний простір Польщі
Російський посол проігнорував виклик до МЗС Польщі. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic», Польща визначиться з наступними кроками найближчими днями, оскільки не може проігнорувати такий «знак презирства» з боку посла, сказав Владислав Косіняк-Камиш, віце-прем’єр-міністр і міністр оборони Польщі.

У посольстві Росії у Варшаві підтвердили, що Сергія Андрєєва викликали, але хотіли побачити «докази» перед будь-якою зустріччю. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський поговорив про ракетне вторгнення з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у понеділок.

Україна отримала від ЄС 500 тисяч артилерійських снарядів, яких потребує війна в Україні, а решту обіцяного мільйона буде доставлено до кінця року, заявив верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. «Крім того, європейська оборонна промисловість також надає Україні 400 тис. снарядів за комерційними контрактами. Чеська ініціатива закуповувати боєприпаси за межами ЄС є доповненням до цих зусиль. Однак цього недостатньо, і ми повинні збільшити як наші виробничі потужності, так і фінансові ресурси, спрямовані на підтримку України».

Ісландія оголосила, що приєднується до чеської ініціативи, яка має на меті доставити щонайменше 800 000 снарядів з усього світу на додаток до зобов’язань ЄС. За словами Борреля, влітку ЄС також підготує 60 тисяч українських солдатів.

Конгрес США знову оголосив перерву на два тижні без розгляду в нижній палаті законопроекту про допомогу на 60 мільярдів доларів для захисту України від російського вторгнення. Майкл МакКол, республіканець від Техасу та голова комітету із закордонних справ Палати представників, який підтримує надання озброєння Україні, заявив у неділю CBS News, що Майк Джонсон – спікер Палати представників, який тримав законопроект у підвішеному стані під тиском Дональда Трампа – поставить пакет про допомогу Україні на голосування після повернення Конгресу з Великодніх свят.

Десятеро людей, у тому числі дівчина-підліток, були поранені в понеділок у результаті двох російських ракетних ударів по Києву. Чиновники повідомили, що пошкоджено будівлю академії мистецтв і спортзал. Голова Київської військової адміністрації Сергій Попко заявив, що Росія атакувала двома балістичними ракетами з території анексованого Кримського півострова.

ракетна атака на Київ
Фото – Нацполіція

Володимир Зеленський зазначив, що це знову свідчить про те, що Україні потрібні кращі системи ППО від союзників. «Це означає безпеку для наших міст і врятовані людські життя», – сказав Президент України. «Усі ми в світі, хто поважає і захищає життя, повинні зупинити цей терор».

Російські безпілотники завдали ударів по південним районам Миколаївської та Одеської областей. Близько 300 тисяч одеситів у ніч на понеділок залишилися без світла через пошкодження енергетичної інфраструктури на території Чорного моря.

На сході Харківської області під час обстрілу Росією у дворі свого будинку загинув 65-річний чоловік.

У Росії на півдні Ростовської області сталася пожежа на електростанції, повідомив місцевий губернатор після хвилі атак українських безпілотників. Постраждали два енергоблоки Новочеркаської електростанції, однієї з найбільших на південному заході Росії, повідомив Василь Голубєв. Ростовська область межує з Україною, а в обласній столиці знаходиться штаб військового командування Росії.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що витрати на відновлення збитків, завданих російськими ударами по українській енергетичній інфраструктурі минулого тижня, ймовірно, сягатимуть мільярдів.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 761 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *