Війна в Україні: головні новини станом на 764 день повномасштабного російського вторгнення

Росія здійснила бомбардування Харкова, в результаті чого загинув щонайменше один мирний житель і ще 19 отримали поранення. Авіаудари завдали значних руйнувань, вразивши кілька житлових будинків і пошкодивши міський інститут невідкладної хірургії
Ольга Лисенко 465 Коментувати
Росія здійснила черговий акт тероризму під час удару керованих бомб по Харкову. Фото - Харківська обласна прокуратура

Як повідомляє «Kreschatic», начальник Харківської обласної поліції Володимир Тимошко заявив, що Москва могла використати новий тип керованої бомби, яку він назвав УМПБ Д-30. «Це щось середнє між керованою авіаційною бомбою, яку вони [росіяни] нещодавно застосували, і ракетою. Це, так би мовити, літаюча бомба». Губернатор області Олег Синєгубов заявив: «Схоже, росіяни вирішили випробувати свої модифіковані бомби на мешканцях будинків».

Після атаки на Харків Зеленський закликав союзників України прискорити поставки бойових літаків і систем ППО. «Немає раціональних пояснень, чому системи Patriot, яких у світі багато, досі не закривають небо Харкова та інших міст».

Росіяни сформували «Дніпровську річкову флотилію» на окупованій Херсонщині, яка, ймовірно, буде чутлива до атак українських безпілотних надводних апаратів (БПЛА) або безпілотних катерів, згідно з даними розвідки Міністерства оборони Великобританії.

Володимир Путін заявив російським військовим льотчикам, що постачання Україні винищувачів F-16 не змінить ситуацію на полі бою. «Але вони можуть нести ядерну зброю, і Москва повинна буде враховувати це у своєму військовому плануванні», сказав Путін. Раніше в середу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що літаки повинні прибути в Україну в найближчі місяці.

СБУ затримала двох ймовірних агентів російської розвідки, яких звинувачують у передачі місцезнаходження важливих військових об’єктів ворожим силам. «У результаті спецоперації в Києві та Одесі затримано двох співробітників ФСБ», – йдеться в повідомленні СБУ. «Обидва злочинці були затримані на гарячому під час шпигунства за потенційними цілями для окупантів».

зрадники України
СБУ затримала агентурну групу, яка готувала ракетні удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу ЗСУ. Фото – СБУ/Facebook

Російський суд заочно засудив Люсі Штейн, учасницю феміністської групи Pussy Riot і колишнього муніципального депутата Москви, до шести років позбавлення волі за антивоєнні пости в соціальних мережах, повідомила Reuters прес-служба суду в середу. 27-річна Штейн у березні 2022 року опублікувала у Twitter пост, в якому звинуватила російських солдатів у «бомбардуванні чужих міст і вбивстві людей». Штейн втекла з-під домашнього арешту в Москві, щоб жити в Ісландії незабаром після вторгнення, і, як повідомляється, має ісландське громадянство. За даними моніторингової групи ОВД-Інфо, з моменту повномасштабного вторгнення в Росії було затримано щонайменше 19 855 осіб за висловлювання антивоєнних поглядів.

Компанія Samsung заявила, що з 3 квітня припинить підтримку російської платіжної картки «Мир» у своєму мобільному платіжному сервісі – через антивоєнні санкції. Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти російської національної системи платіжних карток, що належить центральному банку і керує системою «Мир».

Державний секретар США Ентоні Блінкен обговорить підтримку України під час переговорів у Парижі наступного тижня з президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомили у Держдепартаменті США. Після Парижа Блінкен вирушить до Брюсселя для переговорів міністрів закордонних справ НАТО напередодні 75-річчя саміту альянсу у Вашингтоні в липні. Блінкен також проведе тристоронню зустріч у Брюсселі з лідерами ЄС і прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, який хоче вийти з альянсу Вірменії з Росією.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 763 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *