Війна в Україні: головні новини станом на 763 день повномасштабного російського вторгнення

ВМС України потопили або вивели з ладу третину всіх російських військових кораблів у Чорному морі за трохи більше ніж два роки війни
Третина російського Чорноморського флоту потоплена або сильно пошкоджена. Фото - pravda.com.ua

Як повідомляє «Kreschatic», речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що останній удар у суботу ввечері вразив російський десантний корабель «Костянтин Ольшанський», який перебував у доці в Севастополі в окупованому Росією Криму. Корабель був українським до захоплення Росією в 2014 році.

Раніше Плетенчук повідомляв, що під час суботнього удару також постраждали ще два десантних кораблі того ж типу «Азов» і «Ямал», а також корабель розвідки «Іван Хурс». За його словами, під час атаки українських ракет «Нептун» у вихідні також були вражені об’єкти порту Севастополя та нафтобаза. «Наша кінцева мета — повна відсутність військових кораблів так званої Російської Федерації в Азовському та Чорноморському регіонах», — сказав Плетенчук.

Президент України Володимир Зеленський змінив секретаря РНБО Олексія Данілова на 51-річного Олександра Литвиненка, голову Служби зовнішньої розвідки. Данілов був секретарем ради з жовтня 2019 року. Зеленський повідомив, що у Данілова будуть нові обов’язки, деталі будуть оприлюднені пізніше. «Зміцнення України та оновлення нашої державної системи в усіх галузях триватиме».

Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив польському виданню RMF24, що НАТО розглядає можливість збиття російських ракет, які підійдуть занадто близько до її кордонів. «[Росія] знала, що якщо ракета просунеться далі вглиб Польщі, вона буде збита. Була б контратака». Збройні сили Польщі заявили, що Росія порушила повітряний простір Польщі в неділю вранці, випустивши крилату ракету по цілям на заході України.

Уряд України вкладає гроші в свою оборонну промисловість, виділяючи майже 1,4 мільярда доларів у 2024 році на розробку власної зброї – у 20 разів більше, ніж до повномасштабного вторгнення Росії, повідомляє Associated Press. Величезна частина зброї закуповується на приватних заводах, що з’являються по всій країні, наприклад, на мінометному заводі в Західній Україні, який виготовляє приблизно 20 000 снарядів на місяць.

війна в Україні
Фото – rbc.ua

Порівняно з минулим роком Україна випустила мінометів приблизно в 40 разів більше, а виробництво боєприпасів для артилерії зросло майже втричі, заявив міністр стратегічних промисловостей України Олександр Камишин. Також спостерігається бум стартапів з виробництва безпілотників, і уряд виділив близько 1 мільярда доларів на додаток до оборонного бюджету.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, в Україні зараз близько 200 компаній, які зосереджені на безпілотниках, і в грудні поставили їх у 50 разів більше, ніж роком раніше. Морські безпілотники українського виробництва зарекомендували себе як ефективна зброя проти російського флоту в Чорному морі.

Зростання військових витрат України відбулося на тлі затримки допомоги США в розмірі 60 мільярдів доларів, в той час як європейські країни намагаються постачати достатню кількість боєприпасів. Україна не змогла б перемогти Росію без потужної підтримки із Заходу, сказав Тревор Тейлор, науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб, лондонського мозкового центру. «Україна не в змозі виробляти всі боєприпаси, необхідні для цієї боротьби».

Українські силовики затримали двох підозрюваних у діях на користь Росії під час спроби підриву залізничної колії, якою постачали зброю на фронт, повідомили в СБУ. Затримані з Київської та Харківської областей заклали вибуховий пристрій біля лінії в центрі Полтавської області та планували підірвати його дистанційно, але були спіймані на гарячому, повідомили в СБУ.

Росія намагається розширити свою військову присутність на власному північному заході, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії в оновленому повідомленні, додавши, що більшість російських військ залишаються призначеними для бойових дій в Україні.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 762 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *