Етапи ремонту квартири в новобудові та у вторинному ринку

З чого почати та в якій послідовності проводити ремонт у квартирі? Це питання — одне з найактуальніших для людей, які вирішили якісно облаштувати своє житло. Розглянемо детальніше основні етапи ремонту, а також відмінності між ремонтними роботами в новобудовах та квартирах зі вторинного ринку.

З чого розпочати ремонт квартири?

Щоб результати ремонту відповідали очікуванням, а самі ремонтні роботи не перетворилися на нескінченний процес, що вимагає все більше і більше фінансових вкладень, починати завжди краще з розробки дизайн-проєкту. Він стане чітким планом та керівництвом до дії, дозволить заздалегідь визначити обсяг та вид необхідних робіт, скласти кошторис та спланувати бюджет, уникнути непотрібних витрат.

Дизайн-проєкт — це не лише гарні візуалізації майбутнього інтер’єру, але й цілий комплект технічних документів: планів, креслень, відомостей оздоблення, розгорток стін. Проєкт дозволить підібрати оптимальне планувальне рішення, визначити найбільш відповідні місця для розташування меблів, сантехніки, розеток та вимикачів. А також дасть можливість уникнути помилок, на виправлення яких знадобився б додатковий час та кошти.

Якщо ви вирішили замовити дизайн-проєкт у студії дизайну, краще звертатись до компаній, у штаті яких працюють власні ремонтні бригади. Таке рішення має кілька переваг:

  1. Не доведеться витрачати час на пошук підрядників для різних видів робіт.
  2. Якщо дизайном та ремонтом займаються фахівці однієї компанії, знижується ризик виникнення непорозумінь у процесі реалізації проєкту.
  3. Різні виконавці не зможуть перекладати відповідальність за недоліки один на одного, зобов’язання лягають на одну компанію.

Є ще один приємний бонус. Деякі компанії пропонують вигідні умови співпраці, наприклад, при замовленні ремонту під ключ у BORISSTUDIO, студія надає дизайн-проєкт у подарунок.

Послідовність робіт під час ремонту квартири: чек-лист

Обсяг робіт, необхідних для проведення ремонту, безпосередньо залежить від стану об’єкта, його площі, завдань, які ставить замовник. Якщо в планах перепланування квартири, його необхідно узгодити у відповідних інстанціях.

Загалом ремонт можна поділити на кілька етапів:

  • Заміри приміщень. Виконуються ще на початковому етапі розробки дизайн-проєкту. Детальні заміри дадуть чітке уявлення про параметри приміщень, дозволять грамотно продумати планування та розташування комунікацій, розрахувати необхідну кількість матеріалів.
  • Підготовчі, демонтажні та монтажні роботи. На цьому етапі ремонту проводиться демонтаж старих покриттів та інженерних комунікацій (актуально для вторинки), знесення непотрібних перегородок та будівництво нових, якщо це передбачено дизайн-проєктом.
  • Організація інженерних мереж. Фахівці займаються прокладанням силових та слабкострумових кабелів, монтажем електроустановлювальних виробів та електрощита. Відповідно до проєкту проводять розведення труб водопроводу, каналізації та опалення, прокладають магістралі під кондиціонери.
  • Заміна вікон та вхідних дверей. Якщо це необхідно, проводять заміну віконних блоків та вхідних дверей, при цьому з них не знімають захисну плівку, щоб на етапі чорнового оздоблення виробу не втратили початковий зовнішній вигляд.
  • Вирівнювання поверхонь. Стелі та стіни ґрунтують, вирівнюють за допомогою штукатурки, а після шпаклівки. Якщо у квартирі планується натяжна стеля, її монтажем займаються наприкінці ремонту. Організують стяжку підлоги, при необхідності вже на підготовлене покриття укладають систему теплої підлоги. Також може проводитися монтаж коробів та стель із ГКЛ, встановлення ревізійних люків, закладних для підвісних меблів.
  • Чистове оздоблення. Поверхні оздоблюють за допомогою обраних замовником фінішних покриттів: шпалер, декоративної штукатурки, фарби, керамограніту, ламінату тощо. Після оздоблення стін встановлюють радіатори.
  • Установка сантехнічного та електроустаткування, монтаж дверей. На цьому етапі встановлюють та підключають сантехнічне обладнання, монтують вимикачі, розетки та світильники. Також монтують двері, лиштву, плінтуси, внутрішні блоки спліт-систем.
  • Встановлення меблів. Після цього етапу квартира набуває завершеного вигляду і готова до заселення.

Обсяг і послідовність робіт під час ремонту визначається в кожному разі індивідуально і може змінюватися. Наприклад, якщо замовник вибрав двері прихованого монтажу замість стандартних, їх установкою займаються ще на етапі чорнового оздоблення.

Відмінності етапів ремонту в новобудові та у вторинці

У цілому етапи робіт при капітальному ремонті квартири як у новобудові, так і у вторинці схожі. В обох випадках зазвичай потрібна підготовка поверхонь, організація інженерних комунікацій, фінішне оздоблення. Але є й суттєві відмінності.

  • Обсяг демонтажних робіт у вторинці більше, ніж у новобудові. Перш ніж розпочинати ремонт, необхідно видалити старі покриття і ретельно очистити всі поверхні. Це збільшує обсяг робіт плюс безпосередньо впливає на витрати на вивезення будівельного сміття.
  • У вторинці складно попередньо точно оцінити стан об’єкта. Після початку ремонту можуть спливти приховані проблеми, що вимагають усунення, хоч то підлога, що прогнила або тріщини в стінах.
  • Якщо ремонт у квартирі на вторинному ринку проводився давно, може знадобитися повна заміна комунікацій, віконних блоків.

Незалежно від того, де знаходиться квартира, важливо правильно вибрати підрядника, який проводитиме ремонт. При виборі краще віддавати перевагу компаніям, які працюють не один рік, мають хорошу репутацію та позитивні відгуки від замовників. Важливо, щоб виконавець працював за договором та надавав гарантії на виконаний ремонт. Студія BORISSTUDIO працює з 2015 року, має власні ремонтні бригади, а також команду архітекторів і дизайнерів, яка займається розробкою дизайн-проєктів. Компанія укладає договір на надання послуг та дає гарантію 36 місяців на виконані роботи.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *