Війна в Україні: головні новини станом на 772 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України заявив, що нашим силам вдалося стабілізувати позиції на полі бою, незважаючи на дефіцит снарядів і значне уповільнення поставок. У четвер Зеленський також повідомив, що головнокомандувач армії Олександр Сирський доповів «по всіх пунктах, де російська армія розраховувала на успіх»
Зеленський повідомив, що українські війська стабілізували позиції на полі бою. Фото - rbc.ua

Як повідомляє «Kreschatic», міністерство закордонних справ Росії заявило, що плани Швеції розмістити військову базу НАТО на острові Готланд у Балтійському морі є провокацією, яка перетворить море на зону геополітичного протистояння, повідомляє російське інформаційне агентство РІА. У п’ятницю міністерство заявило, що це збільшить ризики для судноплавства в Балтиці. Готланд має вирішальне значення для контролю над морськими шляхами в регіоні та дає Швеції та її союзникам по НАТО велику перевагу в забезпеченні безпеки вод і повітряного простору біля Польщі, Латвії, Литви та Естонії.

Члени НАТО погодилися шукати в своїх арсеналах більше систем протиповітряної оборони, щоб захистити Україну від атак російських балістичних ракет. «Союзники розуміють нагальність», — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після того, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з колегами з НАТО в Брюсселі в четвер і наголосив на заклику України посилити протиповітряну оборону. Кулеба сказав, що він також розмовляв з держсекретарем США Ентоні Блінкеном і закликав надати більше систем протиповітряної оборони Patriot «якнайшвидше».

НАТО
Фото – armyinform.com.ua

Житель міста Краматорськ на сході України, який допоміг Росії завдати ракетного удару по піцерії в червні минулого року, отримав довічне ув’язнення, повідомила прокуратура. Тринадцять людей, включаючи романістку Вікторію Амеліну, загинули, коли російська балістична ракета влучила у популярний ресторан Ria Pizza ввечері 27 червня минулого року. Генеральна прокуратура України заявила в четвер, що чоловік був завербований для виконання завдання співробітником розвідки в підконтрольній Росії частині східної Донецької області, який попросив його зібрати інформацію про ресторан.

Українські удари по російських нафтопереробних заводах могли вивести з ладу понад 15% російських потужностей, сказав офіційний представник НАТО, додавши, що альянс вважає, що Москві все ще не вистачає боєприпасів і живої сили, щоб почати успішний наступ.

Президент Еммануель Макрон засудив «загрозливий» тон Росії після рідкісної телефонної розмови між міністрами оборони Франції та Росії, які лише підкреслили прірву між Москвою та Європою через два роки після вторгнення в Україну.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 771 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *