Війна в Україні: головні новини станом на 771 день повномасштабного російського вторгнення

Міністр оборони Росії застеріг свого французького колегу від розгортання військ в Україні під час телефонної розмови в середу, повідомляє Associated Press (AP)
Міністр оборони Росії провів першу телефонну розмову з французьким колегою з 2022 року. Фото – slovoidilo.ua

Як повідомляє «Kreschatic», Сергій Шойгу заявив міністру оборони Франції Себастьєну Лекорню, що якщо Париж відправить французький військовий контингент в Україну, то «це створить проблеми для самої Франції». Президент Франції Еммануель Макрон у лютому заявив, що не можна виключати можливість введення західних військ в Україну. Французькі офіційні особи згодом уточнили, що пропозиція стосується використання військ для навчання та інших операцій далеко від лінії фронту. Цей дзвінок став першим таким контактом між міністрами оборони Росії та Франції з жовтня 2022 року, повідомляє AP.

Франція спростувала заяву Росії про дискусію щодо потенційних переговорів щодо України, повідомляє Agence France-Presse. Росія заявила, що Шойгу та Лекорню обговорювали можливість переговорів щодо війни в Україні під час телефонної розмови в середу, але Париж негайно спростував це твердження. «Франція не прийняла і не запропонувала нічого подібного», повідомило джерело AFP.

У середу президент Фінляндії підписав у Києві 10-річну угоду про безпеку з Україною, де президент Володимир Зеленський заявив, що, на його думку, Росія планує мобілізувати 300 000 нових військ для своєї війни до червня. Але речник Кремля Дмитро Пєсков, якого цитують російські інформаційні агентства, заявив, що твердження українського президента про нову російську мобілізацію не відповідають дійсності, повідомляє Reuters. Договір, підписаний президентом Александром Стуббом і Зеленським, зробив Фінляндію восьмою країною-членом НАТО цього року, яка взяла на себе зобов’язання щодо довгострокової співпраці в галузі безпеки та оборонної підтримки Києва.

зеленський і стубб
Зустріч Президента України та Президента Фінляндії. Фото – president.gov.ua

Міністри закордонних справ країн НАТО зустрілися в Брюсселі в середу, на якій Єнс Столтенберг, генеральний секретар альянсу, оголосив, що «сьогодні союзники погодилися просуватися вперед у плануванні більшої ролі НАТО в координації допомоги з питань безпеки та навчання», коли мова йде про майбутнє допомоги Україні.

Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський, відповідаючи на питання про можливий фонд НАТО в розмірі 100 мільярдів євро для України, сказав журналістам: «Ми підтримуємо зусилля генерального секретаря». Фонд є спробою захистити підтримку України в умовах можливого повернення Дональда Трампа на пост президента США.

Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон закликав союзників збільшити витрати на оборону. «Найважливіше, що ми можемо зробити, щоб переконатися, що цей альянс продовжував розвиватися і продовжував зміцнюватися, — це забезпечити, щоб усі ми витрачали понад 2% нашого ВВП на оборону», — сказав він.

Президент України Володимир Зеленський знову закликав посилити протиповітряну оборону. «Цей терор сіє хаос у містах і селах по всій Україні, і Росія особливо невблаганно бомбардує прифронтові та прикордонні райони», – написав він. Партнери України не забезпечують Україну достатньою кількістю систем протиповітряної оборони, заявив міністр закордонних справ країни Дмитро Кулеба в інтерв’ю Reuters.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 770 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *