Війна в Україні: головні новини станом на 773 день повномасштабного російського вторгнення

У п'ятницю Росія обстріляла Запоріжжя п'ятьма ракетами, в результаті чого загинули щонайменше чотири людини, 20 отримали поранення та були пошкоджені житлові будинки та промислові об'єкти
Ракетні удари по Запоріжжю супроводжувалися подальшими ударами під час роботи рятувальників. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», двоє журналістів, які висвітлювали наслідки першого удару, були серед поранених. Іван Федоров, губернатор області, сказав: «Спочатку було два ракетних удари, а потім, приблизно через 40 хвилин, були інші удари по цьому ж місцю – просто як рятувальники, поліція почали працювати». Телевізійні кадри агентства Reuters показали, як репортери поспішають на допомогу колегам, які лежать поранені на землі, перш ніж приїде бригада швидкої допомоги.

За словами офіційних осіб у Києві, внаслідок атаки українського безпілотника на авіабазу Морозовськ у Росії загинуло або було поранено 20 членів персоналу аеродрому та знищено шість російських військових літаків, а також серйозно пошкоджено вісім інших. Водночас представники російського Міноборони стверджують, що вони перехопили понад 40 українських безпілотників, і під час обстрілу було пошкоджено лише електропідстанцію. Авіабаза Морозовськ використовується російськими тактичними бомбардувальниками, які обстрілюють українських військових і прифронтові міста.

Російські слідчі стверджують, що знайшли проукраїнські дані в телефоні одного з підозрюваних у теракті в Москві, незважаючи на докази того, що відповідальним за це є відділення Ісламської держави. В той же час тг-канал “Агентство” звертає увагу на те, що ці “виявлені фотозображення” раніше публікувалися у відкритих джерелах і знаходяться пошуком Google. Експерти з прав людини попереджають, що будь-які заяви підозрюваних слід сприймати скептично, оскільки, схоже, чоловіків катували.

тероризм
Колаж зроблений на підтримку України і нібито знайдений в телефоні терориста. Цей колаж опубліковано в інтернеті понад рік тому. Фото – t.me/agentstvonews

Проросійські сепаратисти в Молдові заявили, що дрон влучив у військову базу, не завдавши поранених і не завдавши серйозної шкоди, через три тижні після нібито схожого інциденту. Удар стався в Рибницькому районі, за 6 км від кордону з Україною, повідомило в п’ятницю Міністерство держбезпеки області. «Ціллю була радіолокаційна станція, яка зазнала незначних пошкоджень. На місці працює слідча група», – додали в ньому.

У Кремлі назвали «абсолютно необґрунтованими» заяви президента Франції про те, що Росія планує зірвати майбутню Олімпіаду в Парижі. Еммануель Макрон заявив у четвер, що «не сумнівається» в цьому.

Міністр закордонних справ Великої Британії наступного тижня вирушить до США і закликатиме політиків схвалити пакет допомоги Україні на 60 мільярдів доларів, який республіканці затримують місяцями. Девід Кемерон сказав у X (раніше Twitter): «Британія виділила свої гроші для України цього року, як і Європейський Союз. Америка має це зробити».

«Лікарі без кордонів» заявили, що російський ракетний удар по підконтрольному Україні Покровську «повністю знищив» її офіс у місті. Гуманітарна організація заявила на X, що «засуджує цей напад на офіс, який підтримує екстрену медичну гуманітарну допомогу».

Японія оголосила про нові санкції проти Росії, заборонивши експорт до Росії 164 товарів, у тому числі автомобільного моторного масла та оптичного обладнання. Очікується, що Мінторг також заборонить імпорт російських необроблених алмазів.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 772 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *