Війна в Україні: головні новини станом на 774 день повномасштабного російського вторгнення

Україна може залишитися без ракет протиповітряної оборони, якщо Росія продовжить свою інтенсивну кампанію дальнього бомбардування, попередив президент Володимир Зеленський у заяві, оприлюдненій у суботу
Український лідер зробив найгостріше попередження про закінчення озброєння ППО. Фото – president.gov.ua

Якщо вони продовжуватимуть бити [по Україні] кожен день, як це було протягом останнього місяця, у нас можуть закінчитися ракети, і партнери це знають.

– сказав він в інтерв’ю, яке показало українське телебачення. Також Зеленський заявив, що Україна не має достатньо боєприпасів для контрнаступу проти Росії, але почала отримувати частину від партнерів, щоб захиститися.

Як повідомляє «Kreschatic», Зеленський також заявив у суботу, що сподівається, що він і президент Швейцарії Віола Амхерд протягом кількох днів призначать дату світового саміту миру в Швейцарії за участю 80-100 країн. Росія заявила, що така зустріч буде безглуздою, якщо вона в ній не бере участі. Раніше Київ пропонував провести всесвітній саміт миру, але заявив, що Росія не буде запрошена.

Близький соратник прем’єр-міністра-популіста Роберта Фіцо переміг кар’єрного прозахідного дипломата і став новим президентом Словаччини. Критики стурбовані тим, що Словаччина під керівництвом Фіцо відмовиться від свого прозахідного курсу та піде в напрямку Угорщини під керівництвом популістського прем’єр-міністра Віктора Орбана. Нещодавно тисячі людей неодноразово виходили на вулиці по всій Словаччині, щоб протестувати проти проросійської та іншої політики Фіцо.

В результаті двох російських ракетних ударів і ударів безпілотників, один вранці в суботу, а другий вдень, вбито вісім людей і поранено ще щонайменше 10 людей на північному сході Харкова. Ігор Терехов також повідомив у Telegram, що атака була спрямована на Шевченківський, північний район міста. Терехов сказав, що безпілотники здійснили атаку, вразивши щонайменше дев’ять багатоповерхівок, три гуртожитки та АЗС.

війна в Україні
Харківщина, 7 квітня. Фото – Олег Синєгубов/Telegram

Українські війська досі контролюють місто Часів Яр на сході України, незважаючи на спроби російських військ прорвати їхню оборону, заявив головнокомандувач Олександр Сирський. Російське інформаційне агентство РІА в п’ятницю з посиланням на офіційного представника заявив, що російські війська увійшли в передмістя міста, яке Москва розглядає як важливий плацдарм для київських військ. Українські військові заявили, що повідомлення не відповідає дійсності, повідомляє Reuters. «Часів Яр залишається під нашим контролем, усі спроби ворога прорватися до населеного пункту зазнали невдачі», — повідомив Сирський у суботу в месенджері Telegram.

На території України російські війська наступали, і відбити їх атаки було «важко», заявив командувач Збройними силами України Олександр Сирський. Сирський назвав особливо складною ситуацію в районі Бахмута. За його словами, російські війська вдень і вночі ведуть наступальні дії, використовуючи штурмові групи за підтримки бронетехніки, а також піші штурми.

Міністерство закордонних справ Таджикистану в суботу відкинуло заяву високопоставленого російського силовика про те, що посольство України в столиці Таджикистану вербувало найманців для боротьби з Росією. “Ми зазначаємо, що це твердження російського чиновника не має під собою жодних підстав”, – цитують російські інформаційні агентства речника МЗС Таджикистану Шохіна Самаді.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 773 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *