Війна в Україні: головні новини станом на 775 день повномасштабного російського вторгнення

Організація ООН з ядерного нагляду закликала до стриманості після атаки на Запорізьку АЕС у неділю
Запорізьку атомну електростанцію атакував безпілотник. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», Рафаель Гроссі з Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердив щонайменше три прямі влучання в захисні конструкції реактора. Такі атаки «суттєво збільшують ризик великої ядерної аварії», сказав він.

Російські окупанти на станції стверджували, що об’єкт атакували українські військові безпілотники, включно з ударом по куполу шостого енергоблоку станції. Українська розвідка заперечує відповідальність за удар, заявляючи, що російська імітація ударів «вже давно є загальновідомою злочинною практикою загарбників».

Росію звинувачують у систематичному застосуванні незаконних хімічних газових атак проти українських військових. Українські війська стверджували, що зазнавали «майже щоденних» атак з невеликих безпілотників, які скидали сльозогінний газ та інші хімікати. Використання таких речовин, відомих як CS, заборонено під час війни відповідно до Конвенції про хімічну зброю.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прибув до Китаю з офіційним візитом для обговорення війни в Україні. Заплановані на понеділок і вівторок переговори між Росією і Китаєм включатимуть питання двосторонньої співпраці, а також «гарячі теми», такі як «криза» в Україні та Азіатсько-Тихоокеанський регіон, повідомили в російському МЗС. У суботу США попередили союзників, що Китай надав Росії супутникові знімки для військових цілей, а також мікроелектроніку та станки для танків.

війна в Україні
Фото – росЗМІ

Троє мирних жителів загинули в результаті російської атаки на прифронтове село Гуляйполе в Запорізькій області, повідомляє обласна влада.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ програє війну проти Росії, якщо Конгрес США не схвалить військову допомогу для боротьби з вторгненням Москви. Республіканці в Конгресі місяцями блокують десятки мільярдів доларів військової допомоги Києву. «Потрібно конкретно сказати Конгресу, що якщо Конгрес не допоможе Україні, то Україна програє війну», — сказав Зеленський під час відеозустрічі, додавши: «Якщо Україна програє війну, інші держави зазнають нападу». На вихідних президент попередив, що Україна може залишитися без ракет протиповітряної оборони, якщо Росія продовжить свою інтенсивну кампанію дальнього бомбардування.

Росія посилила напади на Часів Яр, намагаючись закріпити територіальні здобутки в останні місяці. Часів Яр знаходиться менш ніж за 30 км від Краматорська, важливого залізничного та матеріально-технічного вузла для української армії. “Ситуація досить складна і напружена”, – сказав Олег Калашніков, речник бригади української армії, дислокованої в цьому районі. Росіяни використовували піхоту та авіацію, заявив він українському телебаченню.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 774 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *