Верховна Рада України прийняла Закон про мобілізацію: «за» проголосували 283 депутати

Депутати українського парламенту схвалили у другому, остаточному читанні закон про мобілізацію. "За" проголосували 283 депутати
Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію. Фото - nv.ua

Про це повідомив депутат Олексій Гончаренко, наголосивши, що сам він цю законодавчу ініціативу не підтримав. Тепер закон про мобілізацію має підписати президент Володимир Зеленський, через місяць після цього він набуде чинності.

Як повідомляє «Kreschatic», закон про мобілізацію, зокрема, вводить замість строкової служби базову військову службу строком на п’ять місяців у мирний час та на три місяці у воєнний час. Українці молодші 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Також закон передбачає запровадження базової загальновійськової підготовки, яка з 2025 року буде частиною навчання у вишах — обов’язковою для осіб чоловічої статі та добровільною для жінок.

закон про мобілізацію
Результати голосування за закон про мобілізацію. Фото – t.me/yzheleznyak

Для ухилянтів та порушників правил військового обліку передбачено низку обмежень, у тому числі тимчасову заборону на виїзд з України, арешт активів та обмеження права на керування автомобілем (за низки умов).

Законопроект про мобілізацію вносили до Верховної Ради двічі. Перший раз уряд направив його до парламенту в грудні 2023 року, але після обговорення, що почалося в суспільстві, документ був відправлений на доопрацювання. Нова версія законопроекту надійшла до Верховної Ради на початку січня, на початку лютого парламент схвалив документ у першому читанні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Росії пояснили, чому їх громадян мобілізують безстроково

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *