Війна в Україні: головні новини станом на 778 день повномасштабного російського вторгнення

У середу внаслідок удару Росії по продуктовому магазину та аптеці на північному сході Харківської області загинуло троє людей, у тому числі 14-річна дівчина
У Харківській та Одеській областях від ударів Росії загинули семеро людей. Фото - Олег Синєгубов/Telegram

Як повідомляє «Kreschatic», під час обстрілу села Липці, приблизно за 10 км від російського кордону, також постраждали 16-річний хлопець і жінка. Черговий удар із застосуванням керованих авіаційних бомб знищив госпіталь у прикордонному Вовчанську.

На півдні Одеської області російські ракети вбили чотирьох людей, у тому числі 10-річну дівчинку, ще семеро отримали поранення, повідомив у Telegram губернатор Олег Кіпер. Міністерство енергетики України повідомило, що вночі було обстріляно два об’єкти на півдні країни, що спричинило відключення електроенергії у двох областях.

Вищий американський генерал у Європі заявив Конгресу, що Росія буде переважати Україну в 10 разів озброєнням протягом декількох тижнів, якщо найближчим часом до Києва не буде надіслано більше боєприпасів і зброї. «Росіяни випускають по українцях у п’ять разів більше артилерійських снарядів, ніж українці здатні відповісти. Це відразу зросте до 10 до одного за кілька тижнів», – сказав генерал Крістофер Каволі. «Ми не говоримо про місяці. Ми не говоримо гіпотетично».

Джо Байден у середу закликав Палату представників США негайно проголосувати за законопроект про Україну в 60 мільярдів доларів. «Серед більшості демократів і республіканців є переважна підтримка України. Зараз має бути голосування», – сказав президент журналістам. Кошти пройшли через Сенат, але місяцями заблоковані в Палаті представників, де спікер Майк Джонсон відмовився винести проект на голосування.

війна в Україні
Фото – theguardian.com

Міністерство закордонних справ Росії розкритикувало плани проведення мирної конференції щодо України в Швейцарії як мотивовані виборами в США. Конференція має відбутися 15-16 червня, і швейцарські ЗМІ повідомляють, що очікується участь Байдена. «За цим стоять американські демократи, яким потрібні фотографії та відео подій, які нібито свідчать про те, що їхній проект «Україна» все ще на плаву», — заявила державному інформаційному агентству ТАСС прес-секретар російського МЗС Марія Захарова.

Верховний суд ЄС скасував пов’язані з війною санкції проти відомих мільярдерів Петра Авена та Михайла Фрідмана. Суд постановив, що Європейська Рада не надала достатньо доказів, щоб підтвердити причетність обох до зусиль, які «підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».

Вісім північних і балтійських країн наполягають на більшій підтримці України. Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом заявив, що країна підтримує «посилення ролі НАТО в наданні допомоги Україні у сфері безпеки».

Україна та Велика Британія підписали рамкову угоду про співпрацю в секторі оборони та виробництва зброї, повідомили офіційні особи в Києві, що є частиною зусиль часів війни з розбудови вітчизняної збройової промисловості України шляхом співпраці з союзниками.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 777 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *