Війна в Україні: головні новини станом на 779 день повномасштабного російського вторгнення

У четвер український парламент прийняв закон, який змінює правила військової мобілізації, намагаючись вирішити проблему комплектування військ
Український парламент ухвалив законопроект про мобілізацію. Фото – facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

Як повідомляє «Kreschatic», закон, який має підписати президент Володимир Зеленський, вважається ключовим для України, щоб вирішити, на думку військових аналітиків, серйозні проблеми живої сили, оскільки ми боремось з краще озброєним і більшим ворогом.

Російські війська чисельно переважають українські у сім-десять разів у східних регіонах, заявив український генерал Юрій Содоль у парламенті в четвер. «Противник переважає нас у 7-10 разів, нам не вистачає живої сили», – сказав Содоль, який командує військами в Харківській, Донецькій та Луганській областях на сході України.

Російські ракети та безпілотники знищили Трипільську вугільну теплоелектростанцію під Києвом і вразили енергооб’єкти в кількох областях України в четвер.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда у четвер закликав американців подолати свою «невпевненість у собі» та згадав про війну в Україні, коли говорив про світове лідерство США перед різко розділеним Конгресом. Незважаючи на те, що Кісіда намагався не торкатися внутрішньої політики США, це звернення прозвучало на тлі тупикової ситуації в Конгресі щодо схвалення мільярдів доларів додаткової військової допомоги Україні через тиск з боку крайніх правих республіканців, які підтримують Дональда Трампа. «Як довго без підтримки США зазнають краху надії України під натиском Москви?» — спитав Кісіда.

Масове використання керованих бомб типу «кинь і забудь», що містять іноземні компоненти, сприяє просуванню Росії в Україні. Згідно з аналізом українського уряду, зараз їх випускають до 500 на тиждень. Вважається, що фугасні та касетні бомби, оснащені системами наведення «UMPC» з радіусом дії 40-60 км, є основною загрозою на лінії фронту, відтісняючи українські сили.

Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду, повідомив Володимир Зеленський під час візиту до Вільнюса. Зеленський зазначив: «Угода передбачає щорічну військову підтримку Латвією України в розмірі 0,25% ВВП. Латвія також взяла на себе 10-річне зобов’язання допомагати Україні у сфері кіберзахисту, розмінування та безпілотних технологій, а також підтримувати вступ України до ЄС і НАТО».

війна в Україні
У Вільнюсі Президент України зустрівся з Президентом Литви. Фото – president.gov.ua

Атаки безпілотників на захоплену Росією Запорізьку атомну електростанцію в Україні повинні припинитися, оскільки вони можуть стати «новим і дуже небезпечним» етапом у війні, заявив у четвер голова ядерної служби ООН, повідомляє Reuters. Москва та Київ неодноразово звинувачували один одного у нападах на завод після того, як Росія захопила його через кілька тижнів після вторгнення в Україну. Обидві країни вимагали екстреного засідання правління Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) після нападу в неділю. «Надзвичайно важливо переконатися, що ці безрозсудні атаки не знаменують початок нового та дуже небезпечного фронту війни», — сказав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, додавши: «Удари мають бути припинені».

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у четвер, що будь-які переговори щодо України без Росії безглузді, повідомляє Reuters. «Ми неодноразово говорили, що переговори без Росії безглузді… Президент Путін неодноразово підкреслював, що ми залишаємося відкритими для переговорного процесу», — сказав Пєсков. Уряд Швейцарії проведе дводенну конференцію високого рівня в червні, спрямовану на досягнення миру в Україні, хоча Росія дала зрозуміти, що не братиме участі в ініціативі.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 778 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *