Війна в Україні: головні новини станом на 780 день повномасштабного російського вторгнення

Майбутні українські льотчики-винищувачі, які, ймовірно, будуть керувати американськими літаками F-16, проходять початкову підготовку у ВПС Франції, заявив у п’ятницю міністр оборони Франції
Себастьєн Лекорню розповів про підготовку українських пілотів у Франції. Фото - censor.net

Пілоти проходили «загальну підготовку на Alpha Jet [франко-німецький військовий літак], який дає змогу українським пілотам набути основ керування винищувачем», — розповів Себастьєн Лекорню газеті Ouest France. Інші країни, включаючи Нідерланди, Данію та Румунію, прагнуть допомогти Україні навчити своїх пілотів F-16 після того, як США дали дозвіл.

Як повідомляє «Kreschatic», згідно з даними США, Китай допомагає Росії здійснити найбільшу військову експансію з радянських часів, нарощуючи продажі верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для війни проти України. Офіційні особи США сподіваються, що оприлюднення розвідданих спонукає європейських союзників тиснути на Китай, оскільки канцлер Німеччини Олаф Шольц їде до Пекіна цими вихідними, а міністри закордонних справ G7 зустрінуться в Італії наступного тижня. Оголошуючи висновки США, офіційні особи заявили, що Китай допомагає Росії у виробництві безпілотників, можливостей космічної розвідки та експорту верстатів, життєво важливих для виробництва балістичних ракет.

війна в Україні
Путін під час візиту на “Уралвагонзавод” у Нижньому Тагілі. Завод є найбільшим в країні виробником танків. Фото – theguardian.com

Нідерланди нададуть Україні додатковий 1 мільярд євро на військову підтримку цього року та виділили 3 мільярди євро на 2025 рік, заявив прем’єр-міністр Нідерландів. Додаткова підтримка цього року збільшила загальну суму на 2024 рік до 3 мільярдів євро і буде доповнена допомогою в розмірі 400 мільйонів євро для підтримки економіки України, заявив Марк Рютте в п’ятницю. Нідерланди є одним із провідних донорів військової підтримки України після вторгнення Росії.

Вашингтон і Лондон заборонили біржам, що торгують металами, приймати новий алюміній, мідь і нікель, вироблені Росією, і заборонили імпорт цих металів до США і Великобританії. Санкції спрямовані на те, щоб знизити експортні надходження для Росії – основного виробника алюмінію, міді та нікелю.

Росія викликала посла Франції через коментарі міністра закордонних справ Франції Стефана Сежурне про те, що Париж не зацікавлений у діалозі з Москвою, оскільки заяви російських офіційних осіб містять неправдиву інформацію. Міністерство закордонних справ Росії назвало ці коментарі «навмисною дією», спрямованою на підрив можливості переговорів між країнами.

Після кількох місяців затримки спікер Палати представників США веде переговори з Білим домом про фінансування України на воєнний час – пакет, який відрізнятиметься від пакету Сенату щодо зовнішньої безпеки на 95 мільярдів доларів і включатиме кілька вимог республіканців. Майк Джонсон зіткнувся зі зростаючим тиском щодо пакету допомоги Україні не лише з боку президента Джо Байдена, але й з боку крайніх правих членів його власної партії, які залишаються рішуче проти додаткової допомоги Україні.

Тисячі російських громадян тікають від війни в Україні, ховаючись, очікуючи результатів своїх заяв про надання притулку в західні країни, такі як Німеччина, Франція та США, повідомляє Associated Press. Заяви про притулок від російських громадян різко зросли, але мало хто отримує захист: у 2022 фінансовому році статус біженця в США отримали менше 300 росіян, тоді як менше 10% із 5246 осіб, чиї заявки були оброблені минулого року, отримали певний захист від німецької влада. У Франції у 2022-2023 роках кількість запитів на надання притулку зросла більш ніж на 50% до приблизно 3400 осіб.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 779 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *