Війна в Україні: головні новини станом на 784 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію з метою збільшення чисельності військ
Зеленський підписав закон про мобілізацію для посилення українських лав. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», новий закон посилює покарання для тих, хто ухиляється від призову, заохочує призов і зобов’язує чоловіків оновлювати дані військового обліку в органах влади.

В ефірі PBS NewsHour Зеленський сказав, що відсутність ракет протиповітряної оборони не дозволила Україні зірвати російський ракетний удар минулого тижня, який знищив Трипільську ТЕС. Його коментарі надали нової гостроти проханням Києва надіслати йому більше військової зброї від своїх союзників, оскільки останніми місяцями війна, схоже, обернулася на користь Кремля, пише Guardian.

Представники Білого дому заявили, що дотримуються вичікувальної позиції, поки спікер Палати представників Майк Джонсон не оприлюднить деталі свого плану щодо надання допомоги Україні. «На перший погляд здається, що пропозиція спікера насправді допоможе нам отримати допомогу Україні, допомогу Ізраїлю та необхідні ресурси для Індо-Тихоокеанського регіону для широкого спектру непередбачених ситуацій», — сказав Джон Кірбі, представник Джо Байдена. речник національної безпеки. «Але ми чекаємо, щоб отримати трохи більше деталей, перш ніж говорити так чи інакше».

Спікер розглядає складний підхід, який би розбив уже схвалений Сенатом пакет допомоги на суму 95 мільярдів доларів і відправив його на окремі голосування, а потім або з’єднав, або відправив компоненти до Сенату для остаточного ухвалення і на підпис президенту. Спікеру потрібно буде об’єднати двопартійну більшість із різними фракціями республіканців і демократів у кожному окремому випадку.

Майк Джонсон і Джо Байден
Майк Джонсон і Джо Байден. Фото – Bloomberg

Тим часом газета New York Post опублікувала опитування, орієнтоване на республіканців, яке показує, що більшість виборців-республіканців у виборчих округах, які мають вирішальне значення для листопадових виборів, підтримують допомогу США у боротьбі України з російським вторгненням.

Інститут вивчення війни попередив, що російські війська використовують затримки допомоги США, щоб перейти від боїв за окремі позиції та замість цього знову можуть маневрувати на полі бою. Відсутність протиповітряної оборони призвела до того, що українські підрозділи на передовій знаходяться під тиском російської авіації, яка зараз вперше у цій війні скидає тисячі бомб на українські оборонні позиції. Дефіцит української артилерії дозволяє росіянам використовувати бронетанкові колони без непомірних втрат вперше з 2022 року, пише ISW.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що 20 країн пообіцяли закупити 500 тисяч артилерійських снарядів для України за межами Європи в рамках так званої чеської ініціативи. У березні чехи заявили, що загалом змогли зібрати для України за межами континенту близько 800 тисяч снарядів. Фіала сказав, що немає причин, чому донори не можуть надати ще один мільйон протягом наступних 12 місяців. «Я хочу підкреслити, що ця ініціатива не є одноразовим проектом. Наша мета – створити довгострокову систему постачання боєприпасів для важкого озброєння. Це напряму допоможе змінити ситуацію на передовій», сказав Фіала.

Сі Цзіньпін погодився підтримати мирну конференцію щодо України в Швейцарії, заявив канцлер Німеччини після зустрічі з керівником Китаю. «Слово Китаю має вагу в Росії», — сказав Олаф Шольц. Тому я попросив президента Сі вплинути на Росію, щоб Путін нарешті припинив свою безглузду кампанію, вивів свої війська і припинив цю жахливу війну». Зеленський привітав розвиток подій.

В свою чергу Пекін закликав до «політичного врегулювання» війни, що, за словами західних країн, може дозволити Росії утримувати значну частину території, яку вона захопила в Україні. Китай також поглибив свої зв’язки з Росією і, згідно з оцінкою США, на яку посилається Associated Press, різко збільшує постачання верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Росія, у свою чергу, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для використовувати у війні проти України.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 783 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *