Війна в Україні: головні новини станом на 792 день повномасштабного російського вторгнення

Ракети великої дальності Atacms, здатні вражати цілі на відстані 300 км, вже прибули в Україну цього місяця за вказівкою президента, до того, як у середу Конгрес США ухвалив пакет заходів безпеки, повідомляє Держдепартамент
Далекобійні Atacms вже вражають російські сили. Фото - AP

Як повідомляє «Kreschatic», Ведант Патель, речник Держдепартаменту, пояснив, що зброя була частиною березневого пакету допомоги Україні, а не того, щойно схвалений Конгресом і підписаний Джо Байденом. «Ми не повідомляли про це спочатку, щоб забезпечити оперативну безпеку України на їхнє прохання».

Україна почала використовувати далекобійні ракети Atacms, бомбивши російський військовий аеродром у Криму минулого тижня та російські сили в іншій окупованій території останніми днями, повідомили Associated Press двоє американських чиновників на умовах анонімності. Один із них сказав, що адміністрація Байдена раніше попередила Росію, що якщо вона застосує балістичні ракети великої дальності в Україні, Вашингтон надасть українцям такі ж можливості. Відтоді Росія це зробила.

Окремо адмірал Крістофер Грейді, віце-голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, заявив Associated Press, що зброя далекого радіусу дії допоможе Україні вивести російське матеріально-технічне забезпечення та концентрацію військ за лінію фронту. Він пояснив, як рішення про їх постачання розглядалося ретельно й довго. «Я вважаю, що настав правильний час, і бос [Байден] прийняв рішення, що настав правильний час надати їх на основі того, де зараз відбувається бій».

Міністр закордонних справ України похвалив політиків США за ухвалення довго відкладеного пакету військової допомоги Україні на 61 мільярд доларів, але сказав, що західні союзники повинні визнати, що «ера миру в Європі закінчилася» і що Києву неминуче знадобиться додаткова допомога для боротьби.

війна в Україні
Фінансування США для переозброєння українських військових нарешті стало реальністю. Фото – Reuters

Відповідно до закону, опублікованого в середу, Україна припинила видавати нові паспорти в офісах за кордоном деяким громадянам військового віку чоловічої статі, як частину заходів, спрямованих на те, щоб змусити їх повернутися додому через нестачу робочої сили в армії. Оголошення було зроблено через день після призупинення надання консульських послуг для чоловіків віком від 18 до 60 років, які проживають за кордоном, до моменту введення в дію нового закону про мобілізацію. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що призупинення дії паспорта стосується лише нових заяв і що будь-які раніше подані запити будуть задоволені.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що група українських дітей перебуває «в Катарі для медичного, психічного та соціального відновлення» після того, як Росія заявила про обмін дітьми-переселенцями. «Всі вони раніше були примусово депортовані до Росії, але завдяки посередницьким зусиллям нашого дружнього Катару вони були звільнені», — сказав Зеленський, не торкаючись заяви Росії про те, що в обміні брали участь 48 дітей. Російський уповноважений з прав дитини Марія Львова-Бєлова, яку Міжнародний кримінальний суд розшукує за військові злочини, стверджувала, що Росія передала 29 дітей Україні, а 19 прямували до Росії.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 791 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати