Війна в Україні: головні новини станом на 813 день повномасштабного російського вторгнення

Президент Швейцарії Віола Амхерд повідомила, що український саміт миру, який запланувала Швейцарія, наразі зібрав делегації з понад 50 країн
Вже 50 країн підтримують мирний саміт у Швейцарії. Фото - rbc.ua

Росія не була запрошена, але Швейцарія каже, що це могло б статися, якби Москва неодноразово не заявляла, що не зацікавлена в цьому. Український уряд заявив, що Росія все одно не веде переговори добросовісно.

Як повідомляє «Kreschatic», Амхерд сказала, що вона обговорювала, чи може Швейцарія відмовитися від системи протиракетної оборони Patriot, яка має бути отримана від США, щоб Україна могла отримати її швидше.

В Офісі президента України повідомили, що в Харківську область перекидаються додаткові підкріплення, включно з частинами резерву армії. Потужний вогонь противника спричинив передислокацію частини військ на Куп’янському напрямку на схід від Харкова, повідомили в Генштабі в середу. Президент Володимир Зеленський відклав усі свої найближчі закордонні поїздки, підкресливши серйозність загрози, з якою стикаються військові. Українські військові заявили, що війська відступили з районів Лук’янців і Вовчанська під Харковом, щоб врятувати життя наших військовослужбовців і уникнути втрат.

Вовчанськ за 5 кілометрів від кордону з Росією був центром більшої частини останніх боїв, і українські та російські війська билися на його околицях у середу. Начальник патрульної поліції міста Олексій Харківський заявив, що російські війська займають там позиції, а український Генштаб каже, що своїми силами вони намагаються їх відбити.

Українські війська на Харківщині ведуть вогонь по позиціях росіян. Фото – AFP

Здобутки Росії в Харківській області мають бути «дзвінком для пробудження», заявив британський міністр оборони Грант Шеппс, додавши, що союзники «відволіклися» від війни. «Ми повинні підтримувати [українців] постійно, а не лише періодично», — сказав Шаппс, додавши, що військовий пакет США на суму 60 мільярдів доларів «занадто довго проходив через Конгрес».

Під час візиту до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про угоду з продажу зброї на 2 мільярди доларів, причому більша частина грошей надходить із пакету, схваленого Конгресом минулого місяця.

Блінкен сказав, що США не заохочують Україну завдавати ударів по цілях всередині Росії за допомогою наданої США зброї, але вважає, що це рішення, яке Київ повинен прийняти сам. За його словами, США були зосереджені на постачанні ракетних систем Patriot та інших критичних форм протиповітряної оборони.

Міністерство оборони Росії заявило, що його війська відбили село Роботине на півдні Запорізької області. Інформація не підтвердилася. Українські сили відновили контроль над селом минулого серпня. В інших південних областях України внаслідок повітряного обстрілу центрального району Херсона було поранено 17 мирних жителів, повідомили в обласній прокуратурі. У Миколаєві в результаті російського ракетного обстрілу поранено шестеро людей, повідомляє ДСНС.

Володимир Путін прибув до Китаю в четвер, щоб зустрітися зі своїм колегою Сі Цзіньпіном, оскільки він шукає більшої підтримки з боку Пекіна для своїх військових дій в Україні та його ізольованої економіки. Путін в інтерв’ю, опублікованому газеті «Сіньхуа» напередодні свого візиту, привітав «справжнє бажання» Пекіна допомогти вирішити «кризу в Україні». Блінкен, який зустрічався з Сі в Пекіні минулого місяця, сказав, що підтримка Китаєм «жорстокої агресивної війни» Росії в Україні допомогла Росії наростити виробництво ракет, безпілотних літальних апаратів і танків – і водночас припинила прямий експорт зброї.

Посли Європейського Союзу в середу погодилися додати до санкційного списку ЄС чотири російські ЗМІ, звинувативши їх у пропаганді: «Голос Європи», «РИА Новости», «Известия» і «Російська газета». ЄС також заборонив фінансування Росією ЗМІ, неурядових організацій і політичних партій ЄС. Раніше вона ввела санкції проти російських державних Russia Today і Sputnik.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 812 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version