Війна в Україні: головні новини станом на 820 день повномасштабного російського вторгнення

За словами міністра оборони Франції Себастьєна Лекорню, Франція провела свій перший випробувальний запуск оновленої ядерної ракети ASMPA-R, призначеної для запуску з винищувача Rafale
Французький реактивний винищувач Rafale випустив ядерну ракету ASMPA-R під час випробування у Франції, що збіглося з оголошенням Росії про проведення ядерних навчань. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», це сталося через день після того, як Росія заявила, що почала ядерні навчання у своєму Південному військовому окрузі, який простягається від Росії до окупованої території України. Оголошення про російські навчання частково спрямоване проти Франції після того, як її президент Еммануель Макрон заявив, що не виключає відправлення військ до України.

Франція планує витратити близько 13% свого військового бюджету в найближчі роки на свій незалежний ядерний потенціал, включаючи модернізацію наступного покоління ракет повітряного базування до 2035 року.

«Летальна допомога зараз надходить з Китаю в Росію та в Україну», — заявив британський міністр оборони Грант Шеппс на конференції в Лондоні в середу. «Сьогодні я можу оприлюднити, що у нас є докази того, що Росія та Китай співпрацюють у створенні бойової техніки для використання в Україні», — сказав він, приписавши інформацію «оборонній розвідці США та Британії».

Грант Шаппс
Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс заявив, що Китай працює над наданням летальної допомоги Росії. Фото – Reuters

Однак у США радник Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що, хоча існують побоювання, що Китай може «надати зброю напряму – летальну допомогу – Росії… ми цього не бачили на сьогоднішній день». США справді були «занепокоєні тим, що Китай робить, щоб живити російську військову машину, не надаючи зброю напряму, але надаючи ресурси для оборонно-промислової бази Росії».

Україна оснастила деякі зі своїх морських безпілотників реактивними системами залпового вогню «Град» і використовувала їх для обстрілу російських позицій під час бойових дій, повідомило Reuters джерело в українській розвідці. «Морські малюки» використовували цього тижня для нападу на російські позиції на Кінбурнській косі в Миколаївській області на півдні України.

Російські авіаудари по Харкову в середу знищили кафе, пошкодили сусідній житловий будинок і підпалили АЗС. Місцеві чиновники повідомили про 10 поранених, у тому числі, за словами обласної прокуратури, водія тролейбуса, якому ампутували обидві ноги. Росія застосувала керовану бомбу УМПБ Д-30, запущену з прикордонної Бєлгородської області, повідомила прокуратура.

Президент України Володимир Зеленський виступив із проханням про захист від керованих бомб, які стали «основним інструментом» російських атак. «У протидії російським бомбам ще багато чого потрібно зробити… Україні потрібні системи та тактика, які дозволять нам захистити наші позиції, наші міста та наші громади».

Держсекретар США Ентоні Блінкен просуває в адміністрації Байдена пропозицію дозволити Україні стріляти американською зброєю в Росію, повідомляє New York Times. Це сталося після того, як Блінкен відвідав Україну минулого тижня і сказав, що США не заохочують нанесення ударів по Росії, але вирішувати це мають самі українці. На запитання журналістів у середу Майк Джонсон, спікер Палати представників США, сказав: «Я вважаю, що їм потрібно дозволити Україні вести війну так, як вони вважають за потрібне. Вони повинні вміти дати відсіч. І я вважаю, що ми намагаємося займатися мікроменеджментом, це не гарна політика для нас».

Уряд Швеції оголосив про надання Україні додаткової військової підтримки на загальну суму 75 мільярдів крон (7 мільярдів доларів США) протягом трьох років. Міністр оборони України Рустем Умеров заявив, що зброя шведського виробництва «вже зарекомендувала себе на полі бою… Арчери та CV-90 допомагають українським захисникам виганяти ворога з нашої землі».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 819 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *