Війна в Україні: головні новини станом на 821 день повномасштабного російського вторгнення

Російські глушилки не дають багатьом відносно новим українським GLSDB бомбам великої дальності вразити ціль
Плануючі бомби GLSDB, надані США, погано борються з російськими перешкодами. Фото - rbc.ua

Бомба малого діаметра наземного базування виробництва Boeing і Saab має радіус дії 161 км. Вона запускається за допомогою ракетного двигуна, а потім висуваються крила, щоб збільшити радіус дії. Але їх система наведення стала мішенню російських РЕБ, яким її виробники намагаються протистояти, повідомило агентство Reuters.

Як повідомляє «Kreschatic», Південна Корея та Японія в п’ятницю оголосили про санкції проти окремих осіб, організацій і кораблів через торгівлю зброєю між Північною Кореєю та Росією. Міністерство закордонних справ Південної Кореї заявило, що кораблі перевозили військові вантажі з Північної Кореї до Росії, що є явним порушенням резолюцій Ради безпеки ООН.

Перша українська група пілотів F-16 завершила навчання в США. Пілоти відправляться до Європи для подальшого навчання, повідомляє Politico, посилаючись на оперативну безпеку через відсутність додаткових деталей. Європейські союзники України пообіцяли поставити десятки винищувачів.

Російські ракети вбили щонайменше семеро мирних жителів у Харкові в четвер, повідомили чиновники. Щонайменше 20 людей отримали поранення внаслідок ударів ракетами С-300, повідомив губернатор області Олег Синєгубов. Президент України Володимир Зеленський назвав напад «надзвичайно жорстоким» і висловив нове розчарування тим, що не отримує достатньо систем ППО від західних союзників.

війна в Україні
Наслідки ракетного удару по Харківщині. Фото – Zelenskiy/Official

Російські ракети вдарили по центру міста Люботин, приблизно за 10 км на захід від Харкова, поранивши восьмеро мирних жителів. У Дергачах, ще одному сусідньому місті, 13 людей отримали поранення внаслідок ще одного авіаудару, повідомила влада.

У США голова із закордонних справ Палати представників Майкл МакКол сказав держсекретарю Ентоні Блінкену під час слухань у Конгресі, що адміністрація Байдена має скасувати заборону українським військовим стріляти зброєю, що постачається США, через кордон із Росією, звідки ведуться напади на Україну. «Вони не можуть досягти перемоги з обмеженнями, які ви наклали на них», — сказав МакКол.

Конгресмен від Техасу продемонстрував карту російської артилерії і ракет, розташованих на російському боці кордону в «заповідній зоні», яку Україні заборонено вражати американською важкою зброєю для самооборони. Блінкен відповів, що адміністрація не «дозволяє або підтримує атаки за межами України, але Україна повинна буде приймати і прийматиме власні рішення, і я хочу переконатися, що вона отримає обладнання, необхідне для ефективного захисту».

Польща та Греція закликали ЄС створити «щит ППО» проти Росії. «Європа буде в безпеці, доки небо над нею в безпеці», – написали прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск і його грецький колега Кіріакос Міцотакіс у листі до голови ЄС Урсули фон дер Ляєн, закликаючи до «всеосяжної системи протиповітряної оборони для захисту нашого спільного повітряного простору ЄС від усіх загроз».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 820 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *