Полковник управління держохорони, затриманий у справі про замах на Зеленського, на початку війни пропонував здатися Росії

Полковник Управління державної охорони України Андрій Гук, якого СБУ звинувачує в підготовці замаху на президента Володимира Зеленського, на початку повномасштабного російського вторгнення пропонував своїм колегам скласти зброю у разі приходу військ РФ
Російські агенти планували вбити генерал-лейтенанта Кирила Буданова під час скоординованої ракетно-безпілотної атаки. Фото - thetimes.co.uk

Про це пише The Times із посиланням на високопоставленого офіцера української контррозвідки.

У перші дні війни Гук зібрав інших охоронців і нібито сказав їм: «Ми не збройні сили, ми не маємо конкретного завдання захищати Україну, і мені платять недостатньо, щоб організовувати тут Брестську фортецю». За словами співрозмовника, співробітники служби охорони сприйняли слова Гука як емоційну реакцію на вторгнення і тому проігнорували їх.

Як повідомляє «Kreschatic», слідство стверджує, що Гук працював на ФСБ із 2014 року. Також він нібито завербував другого обвинуваченого полковника Олександра Деркача.

За версією СБУ, організатори планували вчинити замах на керівника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова. Передбачалося, що він загине внаслідок скоординованої атаки ракетами та безпілотниками. Атаку було заплановано на початок травня. По колоні автомобілів, в одному з яких мав їхати Буданов, планувалося запустити балістичну ракету. Дрон мав зафіксувати наслідки атаки та за необхідності скинути вибухівку на тих, хто вижив у результаті атаки.

СБУ, як стверджується, кілька місяців стежила за розробниками плану замаху: двома полковниками управління Держохорони та якоюсь третьою людиною, яку підозрювали в роботі на ФСБ.

замах на Зеленського
Фото – 24tv.ua

The Times пише, що обидва затримані полковники держохорони дали свідчення під час допиту. У їхніх телефонах знайшли дані про транспортні засоби та маршрути, якими користувалися Зеленський та голова СБУ Василь Малюк. За словами співрозмовника, полковники також розповіли про план взяти Зеленського в заручники на початку війни, щоб президент України записав відеозвернення, в якому сказав би, що треба здатися Росії.

Нагадаємо, 7 травня Служба безпеки України повідомила, що викрила агентурну мережу ФСБ, учасники якої готували замах на Зеленського, Малюка та Буданова. Затримано двох полковників Управління державної охорони України — це відомство займається охороною вищих посадових осіб. Їх звинуватили у державній зраді та підготовці теракту.

За два дні Зеленський відправив у відставку начальника Управління державної охорони Сергія Рудя. Він обіймав цю посаду з 2019 року. За словами співрозмовників The Times, спецслужби «вже давно мали питання» до Гука, але Рудь довгий час «прикривав» його.

Також раніше ми писали про те, що Зеленський призначив нових керівників РНБО та Служби зовнішньої розвідки

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *