Війна в Україні: головні новини станом на 824 день повномасштабного російського вторгнення

Число загиблих внаслідок російських ударів по магазину «Епіцентр» в Харкові зросло до 16 осіб, повідомила влада, оскільки рятувальники продовжували шукати тіла серед обвуглених уламків. Серед загиблих 12-річна дівчинка. Ще 43 людини отримали поранення, кілька вважаються зниклими безвісти
Кількість загиблих унаслідок ударів Росії по харківському магазину «Епіцентр» зросла до 16, понад 40 людей отримали поранення, ще кілька вважаються зниклими безвісти. Фото – theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», президент України Володимир Зеленський оприлюднив відеозвернення із закликом до світових лідерів відвідати саміт миру у Швейцарії. Зеленський закликав, зокрема, президента США Джо Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у саміті, який має розпочатися 15 червня. «Будь ласка, покажіть своє лідерство в просуванні миру – справжнього миру, а не просто паузи між ударами», – сказав Зеленський англійською мовою. Байден поки не підтвердив свою присутність, і невідомо, чи прийде Китай – переговори щодо участі Пекіна тривають, повідомив помічник Зеленського Михайло Подоляк в інтерв’ю минулого тижня.

війна в Україні
Президент України звернувся до світових лідерів напередодні Саміту миру. Фото – president.gov.ua

У понеділок Зеленський зустрінеться в Мадриді з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, а також з королем Феліпе VI. Раніше цього місяця Зеленський відклав усі найближчі закордонні візити, включно з поїздкою до Іспанії, яка була запланована на 17 травня, після того як Росія почала наступ на півночі Харківської області.

Українська прокуратура заявила, що російські обстріли в неділю вбили трьох людей у трьох різних містах Донецької області. Мирні жителі загинули в Сіверську на півночі області та південніше в Красногорівці та Часовому Яру.

Прем’єр-міністр Італії Джорджіа Мелоні знову заявила про те, що зброя, яка постачається в Україну, не може використовуватися на російській території після того, як глава НАТО Єнс Столтенберг заявив Economist, що обмеження слід скасувати. “Я не знаю, чому Столтенберг так сказав, я думаю, що ми повинні бути дуже обережними”, – сказала Мелоні в інтерв’ю італійському телебаченню, додавши, що “я погоджуюся з тим, що НАТО має залишатися твердим, не давати сигналу, що воно поступається”.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 821 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *