Війна в Україні: головні новини станом на 825 день повномасштабного російського вторгнення

У понеділок Польща оголосила, що обмежить пересування російських дипломатів на своїй території. Про це повідомили після того, як Польща затримала кількох осіб, підозрюваних у плануванні диверсій від імені російських спецслужб
Польща обмежить пересування російських дипломатів. За словами прем'єр-міністра країни Дональда Туска, триває міжнародне розслідування. Фото - theguardian.com

Як повідомляє «Kreschatic», Польща також заявила, що закупить у США ракети далекого радіусу дії на суму 677 мільйонів євро, щоб посилити свої оборонні можливості для протидії потенційним російським загрозам. Контракт, який має бути офіційно підписаний у вівторок, є частиною швидкої модернізації польської армії, прискореної вторгненням Росії в Україну.

Іспанія надасть Україні 1 мільярд євро військової допомоги цього року після того, як прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес і президент України Володимир Зеленський зустрілися в Мадриді, щоб підписати десятирічну угоду про оборону та безпеку. Хоча точні деталі угоди не були оприлюднені, уряд Іспанії заявив, що його допомога «дозволить Україні визначити пріоритети своїх можливостей, включаючи протиповітряну оборону».

Зеленський збирається відвідати Бельгію у вівторок, щоб підписати чергову угоду з безпеки, повідомили в офісі прем’єр-міністра Бельгії. Український лідер має намір прилетіти до Брюсселя з Іспанії в рамках свого турне до кількох європейських країн, щоб заручитися підтримкою. Очікується, що після Бельгії Зеленський вирушить до Португалії.

війна в Україні
Україна уклала двосторонню безпекову угоду з Іспанією. Фото – president.gov.ua

Окупований Луганськ двічі зазнав атак протягом трьох годин уранці у вівторок, заявили офіційні особи, що стало черговими із серії ударів поблизу міста. Після обох ударів спалахнули пожежі. Україна офіційно не прокоментувала жодного з цих інцидентів, але українські ЗМІ повідомили, що метою другого удару був аеродром, і опублікували відео, на якому вогонь поширюється великою територією.

У понеділок Росія заявила, що збила безпілотник під Москвою, а в двох великих аеропортах російської столиці було введено обмеження менше ніж на годину.

Джерело в київській розвідці повідомило, що український безпілотник завдав удару по радіолокаційній станції далекого радіусу дії в глибині Росії в неділю, що стало другим подібним ударом за тиждень по інфраструктурі, яка використовується Москвою для моніторингу військової діяльності України. Джерело повідомило, що удар був нанесений по РЛС «Воронеж М» поблизу міста Орськ Оренбурзької області за 1500 км від найближчої території, яку контролюють українські війська.

Троє людей загинули і шестеро отримали поранення під час російської атаки на півдні Миколаївської області України в понеділок, повідомили в ДСНС, одна людина також загинула під час російської атаки на Харків.

Швейцарські законодавці в понеділок закликали уряд зайняти більш жорстку позицію щодо російських шпигунів, які діють у країні – центрі міжнародної діяльності, який вважається центром шпигунства. Після голосування в нижній палаті парламенту минулого року верхня палата в понеділок переважною більшістю голосів проголосувала за систематичне видворення шпигунів, які вважаються загрозою національній безпеці або її дипломатичному авторитету.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок приєднався до президента Франції Еммануеля Макрона в попередженні про те, що Європа є «смертною» перед обличчям російської агресії. «Ми не можемо сприймати як належне основи, на яких ми побудували наш європейський спосіб життя та нашу роль у світі», – написали два лідери у спільній статті для щоденної газети Financial Times. «Наша Європа смертна, і ми повинні прийняти цей виклик».

Міністри закордонних справ ЄС у понеділок закликали Угорщину припинити блокувати заходи щодо надання мільярдів євро військової допомоги Україні. Ще до початку зустрічі міністрів закордонних справ 27 країн ЄС головний дипломат Литви Габріеліус Ландсбергіс звинуватив Угорщину в систематичному блокуванні зовнішньополітичних позицій ЄС. «Майже всі наші дискусії та необхідні рішення блокуються лише однією країною», — сказав він, прибувши на зустріч у Брюсселі.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 824 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *