Війна в Україні: головні новини станом на 826 день повномасштабного російського вторгнення

Україні слід дозволити використовувати зброю своїх союзників для «нейтралізації» російських військових баз, які використовувалися для ракетних обстрілів України, заявив у вівторок президент Франції Еммануель Макрон
Макрон і Шольц погоджуються, що Київ може використовувати зброю союзників проти пускових установок у Росії. Фото - liga.net

Але він додав: «Ми не повинні дозволити їм атакувати інші цілі в Росії, і, очевидно, цивільні потужності».

Як повідомляє «Kreschatic», Макрон зробив ці коментарі під час державного візиту до Німеччини, канцлер якої Олаф Шольц, схоже, також підтримав Україну в цьому питанні, заявивши, що погоджується з президентом Франції, якщо українці поважають умови постачальників зброї. Однак канцлер і досі відмовляється поставити Україні крилаті ракети Taurus, які здатні завдати потужних ударів по російських позиціях в Україні та вглиб Росії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав виданню Economist, що члени альянсу повинні дозволити Україні завдати ударів вглиб Росії із західної зброї. Але у вівторок Білий дім виключив таку можливість для зброї, що постачається США. «На даний момент у нашій політиці немає жодних змін. Ми не заохочуємо і не дозволяємо використання зброї, що постачається США, для нанесення ударів усередині Росії», – заявив Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки.

Володимир Путін попередив про «серйозні наслідки», якщо Росія буде вражена західною зброєю, повторюючи шаблон рутинних, але розпливчастих і нездійснених погроз на адресу союзників України. Кремль також зрадів з приводу незмінних розбіжностей на Заході – «ми бачимо, що немає консенсусу в цьому питанні», — сказав російській щоденній газеті «Известия» речник режиму Дмитро Пєсков.

Перші поставки 155-мм артилерійських снарядів за ініціативою Чехії мають надійти в Україну протягом кількох днів, заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала у вівторок, приймаючи прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та лідерів деяких союзників ЄС у Празі. Ініціатива наразі зібрала 1,6 мільярда євро, сказав Фіала.

війна в Україні
Денис Шмигаль і Петр Фіала. Фото – Telegram/Денис Шмигаль

Офіційні особи ЄС заявили, що угорський уряд Віктора Орбана, який вважається чи не єдиним прихильником Росії в союзі, заблокував надання Україні приблизно 6,5 мільярдів євро. «Сумно те, що у нас є гроші, у нас є потенціал, але ми все ще очікуємо на рішення щодо реалізації» рішень про допомогу Україні, сказав верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. Держави-члени мають широке право вето, хоча ці повноваження можуть бути призупинені, якщо вважається, що член працює проти принципів та інтересів ЄС.

У вівторок Бельгія пообіцяла надати Україні допомогу в розмірі 1 мільярда євро, а також зобов’язалася передати 30 винищувачів F-16 протягом наступних чотирьох років.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 825 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *