Війна в Україні: головні новини станом на 827 день повномасштабного російського вторгнення

Літак спостереження ASC 890, подарований Швецією, розглядається як велике зміцнення оборони України. Це буде перший випадок, коли Україна матиме такий потенціал після розпаду Радянського Союзу
Швеція дарує Україні життєво важливі літаки спостереження ASC 890. Фото - Міністерство оборони Швеції

Як повідомляє «Kreschatic», міністр оборони Швеції Пал Йонсон заявив, що літак буде корисним для протиповітряної оборони України, дозволяючи йому «виявляти крилаті ракети та безпілотники, що наближаються, а також визначати цілі як на землі, так і на морі». ASC 890 може виявляти загрози за сотні кілометрів і передавати інформацію через канал передачі даних на винищувачі F-16, які Україна отримає від союзників. Президент України Володимир Зеленський заявив, що останній пакет допомоги Швеції буде «вирішальним для оборони та стійкості України».

Два пороми були пошкоджені внаслідок українського ракетного обстрілу Керчі в окупованому Криму в ніч на середу, повідомила російська влада. Міст до Росії, який раніше успішно атакувала Україна, тимчасово закрили. Пошкоджено автомобільну та залізничну переправи. За цією територією уважно спостерігають спостерігачі за війною, оскільки Керченський міст, побудований за наказом Володимира Путіна після незаконного захоплення Криму, є головною ціллю, яку, за словами українських військових, необхідно знищити.

Американська зброя, яка доставляється до Києва, допомагає стабілізувати фронт в Україні на тлі посилення російських атак, заявив у середу Ентоні Блінкен. Білий дім поки не заохочує українців використовувати зброю США для прямих нападів на Росію. Відповідаючи на запитання про це під час візиту до сусідньої Молдови, Блінкен сказав: «Я думаю, що те, що ви бачили за останні два з гаком роки, коли змінився характер поля бою, змінилися місця розташування, засоби, які використовує Росія, ми адаптувалися. і з урахуванням цього. Це саме те, що ми будемо робити в майбутньому», – сказав він.

У середу армія США урочисто відкрила новий артилерійський завод у Мескіті, штат Техас, ознаменувавши значний крок у виробництві додаткової 155-мм артилерії. Завод, яким керує General Dynamics, є частиною ширших зусиль армії з модернізації виробництва. Вона включає в себе мету виробляти 100 000 снарядів на місяць – це необхідно для поповнення запасів США, вичерпаних для оборони України.

«Медіазона», російське видання, яке відстежує втрати на війні за допомогою відкритих джерел, ідентифікувало майже 5000 російських солдатів віком до 24 років, які загинули під час війни, у тому числі 1400 молодше 20 років. Справжні втрати, ймовірно, набагато вищі.

війна в Україні
Похорон десь в Росії одного з таких військових. Фото – росЗМІ

У п’ятницю міністри закордонних справ країн НАТО обговорюватимуть, як надати Україні військову допомогу на довгостроковій основі. Ці пропозиції мають бути узгоджені на саміті НАТО у Вашингтоні в липні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував НАТО взяти на себе координацію міжнародної військової допомоги Україні в рамках Контактної групи з питань оборони України під керівництвом США, яка також називається групою Рамштайна. Столтенберг запропонував союзникам взяти велику багаторічну фінансову обіцянку військової допомоги – офіційні особи запропонували суму в 100 мільярдів євро протягом наступних п’яти років, хоча Столтенберг публічно не назвав цифри.

Керівництву НАТО доведеться подолати опір пропутінського прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який чітко дав зрозуміти, що його країна не братиме участі в нових зусиллях. Найскладнішим питанням залишається шлях України до можливого членства, навіть після того, як минулорічного саміту у Вільнюсі лідери заявили, що «майбутнє України — в НАТО». Країни-члени поки що обмежувалися двосторонніми угодами про надання зброї та іншої підтримки Україні, поки вона не зможе приєднатися до НАТО.

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив у середу в Брюсселі, що підтримка Китаю допомагає Росії ракетами великої дальності, артилерією та безпілотниками, а також здатністю відстежувати пересування на полі бою. «Те, що ми бачили від Китаю до Росії, — це не одиничний випадок або пара шахрайських фірм, залучених до підтримки Росії», — сказав Кемпбелл. «Це тривалі, комплексні зусилля, які підтримуються керівництвом Китаю, яке покликане надати Росії всіляку підтримку за лаштунками».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 826 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *