Війна в Україні: головні новини станом на 831 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський вкотре закликав світових лідерів прибути на мирну конференцію в Швейцарії цього місяця і звинуватив Китай у тому, що він не рекомендує відвідувати зустріч
Зеленський закликає світових лідерів взяти участь у саміті миру. Фото - president.gov.ua

Ми розчаровані тим, що деякі світові лідери ще не підтвердили свою участь у мирному саміті.

– сказав Зеленський делегатам в останній день форуму «Шангрі-Ла Діалог» у Сінгапурі під час виступу. Він додав:

На жаль, Росія, використовуючи китайський вплив на регіон, використовуючи також китайських дипломатів, робить усе, щоб зірвати мирний саміт. Прикро, що така велика, незалежна, потужна країна, як Китай, є інструментом в руках Путіна.

Як повідомляє «Kreschatic», водночас Зеленський заявив, що провів «дуже хорошу» зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном у Сінгапурі. Зустріч відбулася після того, як Вашингтон вирішив частково зняти обмеження на використання наданої США зброї для ударів усередині Росії, що Зеленський назвав «кроком вперед». Остін не зробив жодних коментарів.

Зеленський
Зеленський залишає конференцію Шангрі-Ла Діалог у Сінгапурі. Фото – Reuters

Після Сінгапурської конференції Зеленський вирушив до Маніли, де зустрівся з президентом Філіппін Фердинандом Маркосом-молодшим і подякував йому за підтримку та «чітку позицію» щодо вторгнення Росії на територію України. Цього року Україна також відкриє посольство в Манілі, повідомив Зеленський.

Дональд Трамп ризикує стати «президентом-невдахою», якщо він переможе на виборах у листопаді та нав’яже погану мирну угоду Україні, заявив Зеленський, заявивши, що це означатиме кінець США як глобального «гравця». В інтерв’ю The Guardian у Києві Зеленський сказав, що у нього «ще немає стратегії», що робити, якщо Трамп повернеться в Білий дім, і що колишній прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон звернувся до нього від його імені.

Україна ввела екстрене відключення електроенергії на більшій частині країни в неділю, через день після того, як Росія розв’язала масштабні атаки на енергетичну інфраструктуру. Відключення діяли в усіх областях України, крім трьох, після суботньої атаки безпілотників і ракет по енергетичних об’єктах, у результаті якої було поранено щонайменше 19 людей. Державний оператор енергомереж України «Укренерго» заявив, що відключення торкнулися як промислових, так і побутових споживачів.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 828 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *