Війна в Україні: головні новини станом на 832 день повномасштабного російського вторгнення

Українські війська знищили протиповітряну оборону в Росії, ймовірно за допомогою поставленої США ракетної системи Himars, заявив Інститут вивчення війни (ISW)
Українські війська ймовірно з ракетної системи Himars знищили російську систему протиповітряної оборону в Бєлгородській області. Фото - theguardian.com

За даними американського аналітичного центру, 1 або 2 червня в Бєлгородській області ракети вдарили по російській батареї ППО С-300/400. В ISW додали:

Російські джерела дедалі частіше стверджують, що українські сили використовують Himars для ударів по Бєлгородській області після того, як США частково зняли обмеження на можливість України використовувати надану США зброю для ударів по військових цілях у прикордонних з Росією районах з Харківською областю. Російські джерела, швидше за все, продовжуватимуть характеризувати будь-який успішний удар у Бєлгородській області як удар Himars, незалежно від використовуваної системи.

Російська система була розташована приблизно за 60 км від лінії фронту на півночі Харківської області та понад 80 км від міста Харкова, повідомляє ISW.

Як повідомляє «Kreschatic», міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна проситиме союзників і надалі знімати обмеження на використання їхньої зброї проти цілей на території Росії. Інститут вивчення війни написав у вівторок в оцінці, що західні системи протиповітряної оборони та дозвіл наносити удари по цілях у Росії західною зброєю «залишаються вирішальними для України, щоб відбити російські плануючі бомби та ракетні удари по місту Харків».

Італія направить в Україну другу систему протиповітряної оборони Samp/T, заявив міністр закордонних справ Італії. Італо-французька система, також відома як Mamba, може відстежувати десятки цілей і перехоплювати 10 одночасно. Це єдина система європейського виробництва, яка може перехоплювати балістичні ракети.

Українські польові командири компенсують труднощі з навчанням, які посилила мобілізація, навчанням нового персоналу на передовій, повідомляє ISW.

Рішення українських польових командувань навчати нещодавно розгорнутий особовий склад на фронті перед тим, як відправити його до бойових дій, свідчить про те, що загальна якість українських сил, ймовірно, залишатиметься вищою, ніж у російських сил, у найближчій або середньостроковій перспективі.

– йдеться у повідомленні.

Віце-президент США Камала Гарріс поїде до Швейцарії на мирний саміт по Україні 15 червня, повідомили представники Білого дому. Гарріс супроводжуватиме радник Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

війна в Україні
Камала Гарріс. Фото – apostrophe.ua

Білий дім захистив рішення Байдена пропустити саміт на користь участі у зборі коштів на вибори. «Не було жодного лідера в усьому світі, який би підтримував Україну більш і рішуче, ніж Джо Байден», — сказав Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки.

Група з близько 20 жінок провела рідкісну акцію протесту біля міністерства оборони Росії в понеділок, вимагаючи повернення своїх мобілізованих чоловіків і синів з України. Російська влада назвала принаймні одну таку групу «іноземним агентом», що використовується для придушення інакомислення.

У Польщі заарештували 18 осіб за звинуваченнями у проведенні проросійських і пробілоруських ворожих дій, у тому числі особу, яка ймовірно причетна до плану вбивства президента України Володимира Зеленського, заявив міністр внутрішніх справ Польщі. Десять заарештованих з грудня брали безпосередню участь у плануванні диверсій по всій Польщі, заявив міністр внутрішніх справ Томаш Сімоняк.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 831 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *