Війна в Україні: головні новини станом на 833 день повномасштабного російського вторгнення

Президент США Джо Байден сяде за стіл переговорів із президентом України Володимиром Зеленським після того, як вони прибудуть до Нормандії на річницю висадки військового десанту у Франції, підтвердив Білий дім
Байден зустрінеться із Зеленським біля берега Нормандії у день висадки союзників у Франції під час Другої світової війни. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», президент Франції Еммануель Макрон також прийматиме Зеленського в п’ятницю в Парижі. «Оскільки російські удари посилюються на лінії фронту та проти енергетичної інфраструктури, два президенти обговорять ситуацію на місці», — повідомили в Єлисейському палаці. Зустріч має відбутися після вшанування дня висадки союзників під час Другої світової війни. Також Зеленський виступить у Національних зборах Франції.

Держенергоенерго у вівторок запровадив примусове відключення електроенергії в кількох регіонах, у тому числі в столиці та прифронтових Донецькій і Харківській областях. Російські ракети та обстріли безпілотників, у тому числі велика атака на вихідних, завдали шкоди енергетичним мережам України та розтягнули нашу протиповітряну оборону.

війна в Україні
Охоронець сидить біля вітрини під час часткового відключення електроенергії в Києві. Фото – Reuters

За словами Володимира Зеленського, російські війська зосереджують свою основну вогневу міць на сході Донецької області, а не на північному сході Харкова, де вони розпочали наступ минулого місяця. Міністерство оборони Великої Британії також заявило, що сектор Авдіївка-Покровськ на північ і захід від міста Донецьк «залишався ймовірним основним зусиллям російських сил за останні 72 години».

Міністр закордонних справ Володимира Путіна Сергій Лавров заявив, що будь-які французькі військові інструктори в Україні будуть «законною мішенню» для російських збройних сил. Верховний головнокомандувач Збройних сил України повідомив минулого тижня, що підписав документи, які дозволяють французьким військовим інструкторам незабаром отримати доступ до українських навчальних центрів. Минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не коментуватиме «чутки чи рішення, які можуть бути прийняті». Він сказав, що детальніше розповість про підтримку Франції під час святкування 80-ї річниці висадки союзників.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 832 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *