Війна в Україні: головні новини станом на 835 день повномасштабного російського вторгнення

Сьогодні, на 835-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну, і ми пропонуємо вашій увазі огляд головних подій
Франція передасть українським військам винищувачі Mirage 2000. Фото - Reuters

Важливі міжнародні рішення, критична ситуація з енергетикою, дипломатичні ініціативи та підтримка союзників – все це формує складну мозаїку війни, яка триває.

Франція передасть винищувачі Mirage-2000 Україні та навчить українських пілотів

Франція надасть Україні винищувачі Mirage-2000 та проведе навчання українських пілотів, про що заявив президент Франції Еммануель Макрон. “На це зазвичай потрібно п’ять-шість місяців. Тож до кінця року будуть готові пілоти. Навчання пілотів буде проходити у Франції”, – зазначив Макрон.

Як повідомляє «Kreschatic», Франція також забезпечить та навчить цілу бригаду з 4 500 українських солдатів, додав Макрон. На тлі спекуляцій, що Макрон може швидко оголосити про відправку французьких інструкторів до України, президент зазначив, що Франція та її союзники разом ухвалять рішення з цього приводу, але підкреслив, що він не вважає такий крок Парижа “ескалаційним”.

Енергетична криза в Україні

Пізно ввечері в четвер “Укренерго” повідомило про відключення електроенергії в 12 регіонах, включаючи столицю Київ, через перевищення лімітів споживання. Це відбувається на тлі критичної нестачі електроенергії, спричиненої масованими російськими атаками на електростанції та енергомережу. Оператор електромережі України заявив, що відключення торкнеться таких регіонів, як Львів і Закарпаття на заході, Київ і Київська область, Одеса на півдні, Харків і Запоріжжя на сході. Відключення припиняться, як тільки будуть дотримані встановлені ліміти споживання.

Заклик США до Китаю взяти участь у саміті миру по Україні

США закликають Китай взяти участь у саміті миру по Україні цього місяця у Швейцарії, заявив речник Державного департаменту США. “Вони брали участь у попередніх версіях саміту. Ми вважали їхню присутність корисною. Ми думаємо, що їхня присутність буде корисною і цього разу.” Китай заявив, що не братиме участі, якщо не буде запрошена Росія. Президент України Володимир Зеленський на вихідних заявив, що Китай також заохочував інші країни не брати участь у саміті.

Обмеження використання зброї США в Україні

Після заяви Володимира Путіна про те, що Росія може дозволити іншим країнам атакувати західні інтереси за допомогою своїх озброєнь, президент США Джо Байден заявив, що Україна обмежена у використанні американської зброї для ударів по цілях всередині Росії поблизу кордону між країнами. “Ми не говоримо про те, щоб надати їм зброю для ударів по Москві, по Кремлю”, – сказав Байден. “Лише через кордон, звідки вони отримують значний вогонь від звичайних озброєнь, які використовують росіяни для входу в Україну, щоб вбивати українців.”

Заклики підтримати Україну на річниці Дня-Д

війна в Україні
Володимир Зеленський, Джо Байден та Еммануель Макрон на церемонії пам’яті з нагоди 80-ї річниці Дня Д у Франції 6 червня. Фото – president.gov.ua

Байден і Макрон відзначили 80-ту річницю Дня-Д закликом підтримати Україну, коли Володимир Зеленський був оточений західними лідерами в Нормандії. Президент США назвав президента Росії Володимира Путіна “тираном, що прагне до домінування”. “Здаватися хуліганам, схилятися перед диктаторами – це просто немислимо.”

У своєму виступі на американському кладовищі в Нормандії Байден продовжив: “Якщо ми це зробимо, це означає, що ми забудемо те, що сталося тут, на цих священних пляжах… Ми не відступимо, тому що якщо ми це зробимо, Україна буде підкорена, і це не закінчиться на цьому. Сусіди України будуть під загрозою, вся Європа буде під загрозою. Є речі, за які варто боротися і вмирати. Свобода того варта. Демократія того варта.”

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 834 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *