Війна в Україні: головні новини станом на 834 день повномасштабного російського вторгнення

Оператор енергомереж України "Укренерго" у середу ввечері розпорядився про відключення електроенергії в 12 областях через її критичну нестачу
Охоронець сидить біля вітрини під час відключення електроенергії в Києві. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», українців попередили про обмеження споживання після того, як російські авіаудари останніми тижнями завдали серйозної шкоди генеруючим потужностям. «Зважаючи на ремонти блоків і останні руйнування, нам катастрофічно не вистачає електроенергії для наших потреб», – зазначив керівник найбільшої приватної енергокомпанії України «Yasno» Сергій Коваленко. Згідно з повідомленням Financial Times, Росія знищила або захопила 50% електроенергетики України.

Очікується, що цього тижня Сполучені Штати оголосить про новий пакет зброї для України на суму 225 мільйонів доларів, повідомили Reuters джерела. Президент США Джо Байден зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським у четвер у Нормандії під час святкування 80-ї річниці висадки союзників.

Франція має надати Україні 650 мільйонів євро позик і грантів на підтримку місцевих органів влади та критичної інфраструктури, зокрема енергетичних об’єктів. Президент Франції Еммануель Макрон візьме участь у швейцарській конференції щодо війни Росії проти України 15-16 червня, повідомили в його офісі в середу. Макрон і президент України Володимир Зеленський мають підписати угоду про кредити та гранти в Парижі в п’ятницю.

Московський суд засудив російську блогерку Анну Бажутову до п’яти з половиною років позбавлення волі за пряму трансляцію свідчень свідків про звірства росіян під час окупації Бучі. «Це огидно і мерзенно», – сказала 30-річна обвинувачена з лави підсудних у відповідь на вирок. Її адвокат пообіцяв подати апеляцію. У квітні 2022 року Бажутова провела прямий ефір зі свідками, в якому прямо звинуватила російських військових у вбивствах. Режим Володимира Путіна заборонив критику військових.

війна в Україні
Український військовий готується вести вогонь зі 120-мм міномета на передовій у Донецькій області. Фото – прес-служба 24-ї окремої механізованої бригади

Володимир Путін заявив, що Росія може постачати зброю іншим країнам для нападу на західні цілі. Його коментарі прозвучали після того, як американський сенатор і західний чиновник підтвердили, що Україна нещодавно використовувала зброю США для ударів усередині Росії. Зброя використовувалася згідно з нещодавно схваленими вказівками Джо Байдена, які дозволили використовувати американську зброю для ударів усередині Росії для захисту Харкова.

Сенатор-республіканець Майк Раундс з Південної Дакоти, член комітету Сенату зі збройних сил, підтвердив удари американською зброєю по Росії. Також згідно зі звітом Інституту вивчення війни від 3 червня, українські війська 1 або 2 червня завдали удару по російській батареї протиповітряної оборони С-300/400 у Бєлгородській області Росії, ймовірно, з реактивної артилерійської системи «HIMARS».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 833 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *