Путін зібрався до Північної Кореї та В’єтнаму: як це вплине на війну в Україні

Правитель Росії Володимир Путін готується до візитів у Північну Корею та В'єтнам, шукаючи підтримки у своїх традиційних безпекових партнерів для продовження війни проти України
Володимир Путін і Кім Чен Ин під час зустрічі на космодромі Східний 13 вересня 2023 року. Фото - Bloomberg

Про ці візити повідомила газета “Ведомости” у понеділок, посилаючись на неназваного дипломата.

Візит до Північної Кореї: нові виклики для Заходу

Візит до Північної Кореї стане першим для Путіна з липня 2000 року. За словами посла Росії в Північній Кореї Олександра Мацегори, підготовка до візиту вже активно ведеться. Очікується, що цей візит викличе занепокоєння у США та їхніх союзників через можливі поставки зброї, які допоможуть Кремлю в його атаках на Україну в обмін на підтримку режиму Кім Чен Ина, пише Bloomberg.

Як повідомляє «Kreschatic», попередня зустріч Путіна з Кім Чен Ином відбулася у вересні на російському космодромі “Восточний” в Амурській області. Під час зустрічі Путін пообіцяв допомогти Кіму з запуском шпигунських супутників, щоб стежити за військами США в регіоні. У знак дружби Путін подарував Кіму розкішний лімузин російського виробництва, що викликало невдоволення Вашингтона та його міжнародних партнерів.

США, Південна Корея та інші країни звинувачують Північну Корею у передачі значної кількості артилерійських снарядів Росії, а також новітніх балістичних ракет, здатних нести ядерні боєголовки. Ці ракети легко приховати та швидко розгорнути. Вартість лише артилерії оцінюється у кілька мільярдів доларів, що може стати найбільшим внеском у економіку Північної Кореї за останні роки.

путін
Володимир Путін з КНДР Кім Чен Ином під час їхньої зустрічі в Росії минулого року. Фото – Bloomberg

Візит до В’єтнаму: старі зв’язки і нові перспективи

Для візиту до В’єтнаму ставки можуть бути нижчими. Останній раз Путін був у цій країні у 2017 році, коли там проходив саміт АТЕС у Дананзі. Відносини між В’єтнамом і Росією мають давню історію, що сягає часів Радянського Союзу. Москва була головним постачальником військової допомоги В’єтнаму під час його війни з США.

Сьогодні В’єтнам продовжує покладатися на Росію для постачання військової техніки, включаючи літаки та дизельні підводні човни класу “Кіло”. Крім того, Росія є важливим партнером у енергетичному секторі В’єтнаму. Спільне підприємство “В’єтсовпетро”, створене між В’єтнамом та Росією, експлуатує одне з найбільших нафтових родовищ Південно-Східної Азії у Бахо, яке працює вже близько чотирьох десятиліть.

Візити Путіна до Північної Кореї та В’єтнаму є спробою зміцнити традиційні партнерські відносини та отримати підтримку для продовження війни в Україні. Ці кроки викликають занепокоєння у Заходу та можуть мати значний вплив на геополітичну ситуацію в регіоні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Путін відправляє змій, орлів і папуг до Північної Кореї в рамках «зоодипломатії»

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *