Виведення російських військ з України не буде обговорюватись на саміті миру в Швейцарії – джерела

У спільній заяві за підсумками саміту миру в Швейцарії не буде пункту про виведення російських військ з території України - його виключили через участь країн Азії та Близького Сходу, які підтримують зв'язки з Росією
Виведення російських військ з України не обговорюватиметься на саміті миру у Швейцарії. Фото - Міноборони РФ

Про це пише японський телеканал NHK з посиланням на дипломатичні джерела. Співрозмовники телеканалу не уточнили, які країни вимагали виключення пункту про виведення російських військ.

Як повідомляє «Kreschatic», у проекті заяви, з якою ознайомився NHK, перераховано три з десяти пунктів, запропонованих в українській «формулі миру»: безпеку атомних електростанцій, продовольчу безпеку, звільнення всіх військовополонених та повернення українських дітей, депортованих до Росії. NHK звертає увагу, що до проекту також не включено пункт про відновлення територіальної цілісності України.

Також у проекті заяви йдеться, що всі сторони повинні взяти участь у досягненні миру та наголошується на важливості участі Росії в дискусіях, пише NHK, не наводячи конкретних формулювань.

війна в Україні
Фото – rbc.ua

Про те, що Україна має намір винести на саміт миру лише три пункти «формули миру», які не включають виведення російських військ, президент України Володимир Зеленський розповів 25 травня в інтерв’ю журналістам із Центральної Азії. За його словами, ці три пункти об’єднують усі держави. «Бо багато країн, які балансують між Україною та Росією, вони кажуть — ну, є складні речі, на які без росіян не наважуються. Ось ми відсунули убік те, що може роз’єднувати країни», – пояснював Зеленський.

Мирний саміт по Україні пройде на швейцарському курорті Бюргеншток неподалік Люцерну 15–16 червня. 10 червня президент країни Віола Амхерд оголосила, що свою участь у саміті підтвердили 90 країн та організацій. Остаточний список учасників очікується, за оцінкою швейцарської влади, до п’ятниці, 14 червня. Туреччина, Південна Африка та Бразилія ще не відповіли щодо участі, Китай заявив, що на саміт не поїде, а Росія на нього не була запрошена.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Сі Цзіньпін і Джо Байден не візьмуть участі у саміті миру у Швейцарії

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *