Війна в Україні: головні новини станом на 842 день повномасштабного російського вторгнення

Новий виток санкцій: удар по «тіньовому флоту» Путіна та підтримка України на $50 мільярдів від G7
Велика Британія запровадить нові санкції проти кораблів тіньового флоту Путіна на підтримку України. Фото - forces.net

Велика Британія оголосила про нові санкції проти Росії, спрямовані на обмеження можливостей Москви у війні проти України. Ці заходи включають санкції проти основної фондової біржі Росії та «тіньового флоту» Путіна, який використовується для обходу західних обмежень на експорт нафти.

Нові санкції Великої Британії

Серед нових санкцій Великої Британії є перші обмеження на судна з «тіньового флоту» Путіна. Ці санкції також торкаються постачальників боєприпасів, машинобудівних інструментів, мікроелектроніки та логістики для російської армії, серед яких є компанії з Китаю, Ізраїлю, Киргизстану та Туреччини, а також судна, що транспортують військові товари з Північної Кореї до Росії. Зокрема, під санкції потрапила велика російська страхова компанія Ingosstrakh та танкер Canis Power.

Як повідомляє «Kreschatic», Китай виступив проти включення п’яти китайських компаній до санкційного списку, які, за словами Великої Британії, брали участь у «дестабілізації України» або «загрожували її територіальній цілісності».

Підтримка від G7

Лідери країн G7 оголосили про угоду щодо надання Україні $50 мільярдів допомоги, яка буде забезпечена замороженими російськими державними активами. Відсотки за великим кредитом фінансуватимуться не Україною, а з прибутків від заморожених російських державних активів.

США та Україна також підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, що передбачає надання Україні п’яти систем протиповітряної оборони Patriot. Володимир Зеленський назвав цю угоду «найсильнішою» з часів незалежності України у 1991 році.

війна в Україні
Україна та США уклали двосторонню безпекову угоду. Фото – president.gov.ua

Допомога союзників

Союзники надішлють Україні боєприпасів на €350 мільйонів. Ця допомога дозволить Україні краще використовувати 152 мм артилерійські гармати, яких в країні багато.

На спільній пресконференції з Байденом, Зеленський зазначив, що президент Китаю Сі Цзіньпін запевнив його, що не продаватиме зброю Росії. Проте Байден додав, що Китай надає технології та можливості для виробництва зброї, що фактично допомагає Росії.

Китайська позиція

Китай, який не братиме участь у майбутньому саміті щодо мирного плану для України, лобіює свої заходи з альтернативним планом. Пекін пропонує проведення міжнародної мирної конференції «в належний час», що визнається як Росією, так і Україною.

Український лідер нещодавно звинуватив Китай у підриві швейцарської конференції, проте також закликав Пекін взяти участь у пошуках шляху до миру.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 841 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *