Війна в Україні: головні новини станом на 845 день повномасштабного російського вторгнення

Близько 80 країн та міжнародних організацій підтримали територіальну цілісність України у відповідь на вторгнення Росії в спільному комюніке, виданому в кінці мирної конференції в Швейцарії
Президент України каже, що переговори з Москвою можуть початися вже завтра, якщо вони залишать наші законні території. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», остаточна заява саміту в Бюргеншторці зазначає, що статут ООН, територіальна цілісність та суверенітет всіх держав «можуть і будуть слугувати основою для досягнення всеосяжного, справедливого та тривалого миру в Україні». У документі також закликається відновити контроль України над Запорізькою атомною станцією та її портами на Азовському морі.

Президент України Володимир Зеленський заявив на підсумковій прес-конференції, що «Росія і її керівництво не готові до справедливого миру», висловивши при цьому привітання з «першими кроками до миру». «Росія може розпочати переговори з нами хоч завтра, не чекаючи нічого – якщо вони залишать наші законні території», – сказав він.

Остаточний документ також закликає до звільнення всіх військовополонених у рамках «повного обміну» та повернення всіх українських дітей, які були «депортовані та незаконно переміщені», в Україну. Робочі групи на саміті також обговорювали питання глобальної продовольчої безпеки та ядерної безпеки.

війна в Україні
Фото – rbc.ua

Однак, західним державам та їх союзникам не вдалося переконати великі незалучені держави приєднатися до остаточної заяви, оскільки Індія, Індонезія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Африка, Таїланд та Об’єднані Арабські Емірати утрималися від підписання комюніке. Бразилія була присутня як спостерігач і не підтримала текст. Росія не була запрошена, а Китай проігнорував захід.

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала до «терпіння та рішучості» після саміту, в якому взяли участь понад 90 країн. «Це не були мирні переговори, оскільки [президент Росії Володимир] Путін не серйозно ставиться до припинення війни, він наполягає на капітуляції, він наполягає на передачі української території – навіть тієї, яка сьогодні не окупована».

Радник з національної безпеки США Джейк Салліван відкинув мирну пропозицію, представлену Путіним, як неприйнятну, заявивши, що виконання вимог Москви зробить Київ ще більш вразливим до подальшої агресії. Салліван сказав на мирному саміті, що за пропозицією Москви «не тільки Україна повинна віддати території, які зараз окуповані Росією, але й має залишити додаткову суверенну українську територію». Він зазначив, що Київ також буде змушений роззброїтися за російською пропозицією, «щоб бути вразливим до майбутньої російської агресії в майбутньому».

Російська армія зазнає великих втрат у своїй наступальній операції на Харківському напрямку, заявив російський солдат. Антон Андрєєв, російський солдат з п’ятої роти 1009-го полку, розповів, що його підрозділ був розгромлений, і з 100 солдатів живими залишилися лише 12, оскільки вони постійно піддавалися українському обстрілу та атакам дронів у Вовчанську, який є основною ціллю російського наступу. «Нас посилають під кулемети, під дрони вдень, як м’ясо», – сказав він у відеокліпі, який спочатку опублікував російський видання Astra і перевірив Guardian.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 842 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *