Україна просить союзників дозволити використовувати ракети ATACMS для ударів по російській території – AP

Дозвіл застосовувати отримані від союзників озброєння для обмежених ударів по російській території покращив становище українських військ, але без зняття заборони використання далекобійних ракет типу ATACMS у них "як і раніше зв'язані руки"
Фото - U.S.Army

Про це у своєму матеріалі пише Associated Press. З далекобійними ракетами, заявив виданню український артилерист, який воює в Харківській області, використовує позивний «Гефест», бійці ЗСУ могли б атакувати командні пункти російських військ, що знаходяться за 100-150 кілометрів від кордону. «З такою зброєю ми могли б зробити багато, щоб їх знищити», – заявив він.

«На жаль, ми все ще не можемо дістатися, наприклад, до [російських військових] аеродромів та літаків. Це проблема», — зазначав Єгор Чернєв, заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, додаючи, що саме тому Україна просить «зняти обмеження на використання ракет великої дальності проти обмежених військових цілей на території Росії».

Як повідомляє «Kreschatic», ракети ATACMS США почали постачати Україні цього року, особливо підкресливши, що їх не можна використовувати для ударів по Росії. Заборона не розповсюджується на території, які США не визнають російськими, наприклад, на Крим.

ATACMS
Фото – U.S.Army

Наприкінці травня 2024 року після тривалого обговорення США дозволили Україні застосовувати надану ЗСУ зброю, зокрема реактивну артилерію HIMARS з дальністю дії близько понад 80 кілометрів для ударів по прикордонній російській території.

Як заявили Associated Press українські військові, які перебувають у Харківській області, вони почали застосовувати HIMARS для ударів по російській території відразу після того, як було знято заборону. Як стверджують співрозмовники видання, з перших днів ЗСУ «вдалося знищити цілі колони військ, які стояли вздовж кордону в очікуванні наказу про вторгнення».

Проте українські урядові джерела, пише Associated Press, вважають, що США можуть піти на зняття заборони на удари ATACMS по території РФ лише в тому випадку, якщо ЗСУ опиняться у відчайдушному стані на фронті.

Саме так, йдеться у статті, сталося у випадку зі зняттям заборони на використання HIMARS, на яку США зважилися на тлі наступу військ РФ у Харківській області.

Також раніше ми писали про те, що Міноборони Росії заявило, що над Кримом було збито 10 ракет ATACMS

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *