Війна в Україні: головні новини станом на 854 день повномасштабного російського вторгнення

Розмова оборонних керівників США та Росії, видача ордерів на арешт та нові обстріли
Українські солдати їдуть на самохідній гаубиці перед тим, як стріляти по російських позиціях на лінії фронту в Донецькій області. Фото - Guardian

У вівторок відбулася рідкісна телефонна розмова між міністрами оборони США та Росії на тлі зростання напруженості після звинувачення Москвою Вашингтона у нещодавній атаці на анексований Росією Крим

Сторони дали різні версії обговорення – це була перша розмова міністра оборони США Ллойда Остіна з його російським колегою Андрієм Белоусовим.

Як повідомляє «Kreschatic», розмову ініціював Остін, і це був перший такий дзвінок з березня 2023 року, повідомив журналістам речник Пентагону Патрік Райдер. Однак, за версією російського міністерства оборони, Белоусов попередив Остіна про небезпеку подальших поставок зброї США в Україну.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії та начальника Генерального штабу за атаки на цивільні об’єкти в Україні. Суд звинувачує Сергія Шойгу та провідного російського генерала Валерія Герасимова у військових злочинах та злочинах проти людства.

Україна привітала видачу ордерів на арешт, назвавши це “важливим рішенням”. Шойгу та Герасимов “несуть індивідуальну відповідальність … Вони будуть відповідати за зло”, сказав начальник президентського офісу Андрій Єрмак у Telegram.

Рада безпеки Росії заявила, що ордери на арешт є частиною гібридної війни проти Москви, повідомляє державне агентство ТАСС. Шойгу є секретарем ради безпеки.

Українські війська намагаються утримати свої позиції на східному фронті в Донецькій області, можливо, все ще поступаючись за кількістю російським силам, але проблема з нестачею боєприпасів, яка їх переслідувала протягом місяців, тепер вирішена, повідомляє Reuters.

Росія та Україна у вівторок обмінялися 90 військовополоненими, у черговому з кількох періодичних обмінів у триваючій війні, з Об’єднаними Арабськими Еміратами як посередником. Останній обмін відбувся 31 травня, коли кожна сторона передала по 75 військовополонених – перший обмін майже за чотири місяці.

Росія заявила, що забороняє доступ до трансляцій 81 різного медіа з ЄС, включаючи Agence France-Presse та Politico, у відповідь на аналогічну заборону ЄС на кілька російських медіа. Москва звинуватила медіа у “систематичному поширенні неточної інформації” про те, що Росія називає своєю спеціальною військовою операцією в Україні. ЄС у травні оголосив про припинення розповсюдження чотирьох “пов’язаних з Кремлем пропагандистських мереж”.

У Москві очікується підписання нової угоди про всебічну співпрацю з Іраном найближчим часом, заявив заступник міністра закордонних справ Росії. “Ми очікуємо, що ця угода буде підписана найближчим часом, оскільки робота над текстом вже близька до завершення”, – цитує Андрія Руденка державне інформаційне агентство РІА.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 853 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version