Війна в Україні: головні новини станом на 855 день повномасштабного російського вторгнення

Очікується, що ЄС підпише угоду про безпеку з президентом України Володимиром Зеленським у четвер, пообіцявши продовжувати постачання зброї, військової підготовки та іншої допомоги Києву на роки вперед
Володимир Зеленський відвідав Покровський напрямок. Фото - president.gov.ua

Як повідомляє «Kreschatic», угода передбачатиме зобов’язання ЄС допомагати Україні у дев’яти сферах безпекової та оборонної політики, включаючи поставки зброї, військову підготовку, співпрацю у сфері оборонної промисловості та розмінування, згідно з проєктом, який отримало агентство Reuters.

Санкції ЄС проти Білорусі

Країни Європейського Союзу в середу погодили пакет санкцій проти Білорусі, як повідомили дипломати ЄС та Бельгія, щоб закрити шляхи для обходу обмежень проти Росії. “Цей пакет посилить наші заходи у відповідь на вторгнення Росії в Україну, включаючи боротьбу з обходом санкцій”, – заявила Бельгія, яка до кінця червня головує в ЄС, на платформі X.

Несподіваний візит Зеленського в Донецьку область

Президент Володимир Зеленський здійснив неочікуваний візит до Донецької області на сході України для підняття морального духу серед військових на фоні триваючих наступів російських сил. Український президент записав відеозвернення на тлі Покровська, міста з довоєнним населенням близько 61 000 осіб, яке зазнало одних з найбільш інтенсивних боїв під час 28-місячного повномасштабного вторгнення. Зеленський здійснив поїздку разом з бригадним генералом Андрієм Гнатовим, новопризначеним командувачем об’єднаних сил.

Жорсткі заходи проти посадовців

Під час візиту Зеленський дав зрозуміти, що він буде жорстко ставитися до посадовців, яких підозрює у нехтуванні своїми обов’язками. Він зазначив, що повернувшись до Києва, він поспілкується з “посадовцями, які мають бути тут та в інших районах поблизу передової – у складних громадах, де людям потрібні негайні рішення.” Він додав: “Я був здивований дізнатися, що деякі відповідальні посадовці не були тут понад шість місяців. Буде серйозна розмова, і я зроблю відповідні висновки щодо них.”

Поранення литовських волонтерів

П’ять литовців отримали поранення під час обстрілу на сході України, коли вони доставляли допомогу військовим, повідомили у середу посадовці та члени команди. Волонтери знаходилися в автомобілі, який був обстріляний у понеділок у Покровську в Донецькій області України, розповів AFP їхній колега Вальдас Барткевичус. Губернатор регіону повідомив, що у понеділок під час російських обстрілів Покровська загинули п’ятеро людей, десятки отримали поранення.

Обмін полоненими

Представники правозахисних офісів Росії та України провели першу зустріч під час обміну військовополоненими у вівторок, повідомила Київ. Обидві країни звільнили по 90 захоплених солдатів у угоді, укладеній за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів, що стало останнім із понад 50 обмінів полоненими, що відбулися під час війни. Але це був перший випадок, коли Росія погодилася провести пряму зустріч між правозахисними представниками під час обміну, повідомив AFP уповноважений з прав людини України Дмитро Лубінець.

Новий очільник НАТО

32 країни НАТО у середу призначили відставного прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним головою альянсу. Рютте обійме посаду з 1 жовтня, замінивши генерального секретаря Єнса Столтенберга, після того, як великі держави – на чолі з США – схвалили його номінацію напередодні саміту лідерів НАТО у Вашингтоні наступного місяця.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 854 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version