Війна в Україні: головні новини станом на 861 день повномасштабного російського вторгнення

США незабаром оголосять про надання Україні понад $2,3 млрд у вигляді нової військової допомоги, заявив міністр оборони Ллойд Остін у вівторок під час зустрічі зі своїм українським колегою, Рустемом Умеровим, у Пентагоні
США оголосять про пакет військової допомоги Україні на $2,3 млрд. Фото - US Navy

Остін повідомив, що пакет озброєнь включатиме протитанкові озброєння та засоби перехоплення повітряної оборони, а також дозволить прискорене придбання систем Nasams (зенітно-ракетна система) та перехоплювачів повітряної оборони Patriot.

Як повідомляє «Kreschatic», Остін також висловив підтримку прагненням України до вступу в НАТО, більш ніж через два роки після повномасштабного вторгнення Росії. Згадуючи про саміт НАТО, що відбудеться наступного тижня у Вашингтоні, він зазначив: “Ми зробимо кроки для побудови мосту до членства України в НАТО”. Деталі цього процесу він не уточнив.

Окремо держсекретар США Ентоні Блінкен та керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у вівторок обговорили наміри членів НАТО наблизити Україну до альянсу, повідомив заступник речника Держдепартаменту Ведант Пател.

Згідно з великим опитуванням у 15 країнах, більшість європейських країн вважають, що найбільш імовірним результатом війни є не повна військова перемога України, а переговорний вихід із ситуації з Росією. Підтримка України залишається сильною по всій Європі, але європейські виборці все частіше розглядають озброєння України як засіб зміцнення її позицій на майбутніх переговорах з Росією, а не для досягнення повної перемоги на полі бою.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан у вівторок закликав президента України Володимира Зеленського розглянути можливість перемир’я для прискорення закінчення війни з Росією. “Перемир’я з встановленим терміном могло б дати шанс прискорити мирні переговори. Я обговорив цю можливість з президентом і вдячний за його чесні відповіді та переговори”, – сказав він. Орбан є відвертим критиком західної допомоги Україні. Його поїздка до Києва відбулася за день після того, як Угорщина взяла на себе головування в ЄС до кінця року, що викликало занепокоєння багатьох європейських політиків через часті суперечки з Брюсселем щодо внутрішніх питань правосуддя та зовнішньої політики.

Україна у вівторок засудила лідера сепаратистів Леоніда Пасічника з самопроголошеної Луганської республіки до 12 років ув’язнення заочно за підписання угоди з Кремлем, що призвело до вторгнення Росії у 2022 році. 21 лютого 2022 року Пасічник і лідер сепаратистів Донецька Денис Пушилін підписали з Путіним пакт про взаємодопомогу. Через два дні вони звернулися до Путіна за військовою допомогою, і через три дні Москва розпочала своє вторгнення.

Командувач Повітряних сил України Микола Олещук заявив у вівторок, що військові здійснили “руйнівний удар” по складу боєприпасів Росії в окупованому Москвою Криму в понеділок. “Знову ж таки, українські літаки, які були “знищені” ворожою пропагандою, продовжують успішно виконувати бойові завдання”, – написав Олещук у Telegram, посилаючись на повідомлення Міноборони Росії про те, що п’ять українських військових літаків було знищено на аеродромі в Полтавській області.

Суд у російському місті Ростов-на-Дону у вівторок засудив 19-річного юнака до 12 років ув’язнення за те, що він нібито переказав гроші на підтримку сил Києва. ФСБ заявила, що підсудний відправив гроші на придбання дронів та продуктів харчування для військових України, повідомило агентство РІА Новини. Зазначається, що підсудного було затримано в аеропорту, коли він намагався залишити Росію.

У Санкт-Петербурзі активіст і документаліст Всеволод Корольов отримав збільшений до семи років термін ув’язнення після того, як і він, і прокурори подали апеляцію на його початковий вирок у три роки за критику наступу Росії на Україну в соціальних мережах. Корольов перебуває під вартою з липня 2022 року, обвинувачений у поширенні “неправдивих” заяв про масові вбивства мирних жителів у місті Буча.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 860 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *