Війна в Україні: головні новини станом на 868 день повномасштабного російського вторгнення

Саміт НАТО розпочався з обіцянок щодо Patriot, Байден заявив, що Путін прагне "повного підкорення" та знищення України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг із президентом США Джо Байденом на відкритті саміту НАТО у Вашингтоні. Фото - Guardian

Джо Байден привітав країни-члени НАТО на саміті у Вашингтоні, попередивши, що «Путін хоче не менше, не менше, ніж повного підкорення України. Але Україна може і зупинить Путіна.»

Як повідомляє «Kreschatic», Байден оголосив, що НАТО надасть Україні п’ять нових стратегічних систем протиповітряної оборони. “Загалом, Україна отримає сотні додаткових перехоплювачів протягом наступного року, що допоможе захистити українські міста від російських ракет і українські війська на передовій,” – сказав Байден.

У середу вранці українські військово-повітряні сили повідомили про російські атаки з використанням однієї балістичної ракети “Іскандер-М” і чотирьох керованих авіаційних ракет Х-59/69, запущених з окупованого Криму, і 20 дронів Shahed з Курської області в Росії. “У результаті бойових дій було збито 14 дронів Shahed у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій та Рівненській областях. Були залучені винищувачі, зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил, розрахунки мобільних вогневих груп оборонних сил України та підрозділи радіоелектронної боротьби. Ракети атакували портову інфраструктуру Одеси. У результаті активних контрзаходів три ворожі ракети Х-59/69 і три ударні БПЛА не досягли своїх цілей.”

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона у вівторок і заявив, що буде “боротися” за те, щоб НАТО посилило українську протиповітряну оборону і надало більше винищувачів F-16. Радник з національної безпеки Байдена, Джейк Салліван, заявив, що НАТО оголосить про створення нового військового командування в Німеччині для навчання та оснащення українських військ і призначить старшого представника у Києві.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав лідерам оборонної промисловості у Вашингтоні, що лідери пообіцяють дозволити виробникам зброї по всій Європі та Північній Америці виробляти більше. Він сказав, що НАТО замовило зенітні ракети Stinger на суму майже 700 мільйонів доларів від імені кількох країн-членів.

Зеленський сказав у вівторок, що він не може передбачити, що Дональд Трамп зробить, якщо він знову стане президентом США у листопаді, але весь світ, включаючи Володимира Путіна, очікує результату. Зеленський сказав, що він сподівається, що Трамп не вийде з НАТО і що Америка продовжить підтримувати Україну у її обороні проти російського вторгнення. “Я не дуже добре його знаю,” сказав Зеленський, додавши, що у них були “хороші зустрічі” під час президентства Трампа, але це було до вторгнення Росії у 2022 році. “Я не можу сказати, що він зробить, якщо він стане президентом Сполучених Штатів. Я не знаю.”

Росії не вистачає боєприпасів та військ для початку масштабного наступу в Україні, і для цього їй потрібно буде забезпечити значно більше боєприпасів від своїх постачальників, таких як Іран і Північна Корея, повідомили журналістам на брифінгу НАТО у вівторок. Росія зазнає “дуже великих” втрат за незначні територіальні здобутки, відправляючи “недоукомплектовані, недосвідчені підрозділи на виконання нереалістичних цілей.”

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді сказав Володимиру Путіну, що смерть невинних дітей була болючою і жахливою, наступного дня після смертельного удару по дитячій лікарні у Києві. “Чи то війна, конфлікт чи терористичний акт, будь-яка людина, яка вірить в гуманність, відчуває біль, коли втрачає життя,” сказав Моді. “Але навіть у цьому, коли невинні діти гинуть, серце кровоточить і цей біль дуже жахливий.” Смертельний удар по лікарні, «ймовірно, був спричинений прямим попаданням російської ракети», сказала Даніель Белл, голова місії ООН з моніторингу прав людини в Україні.

Відносини Індії з Росією дають їй можливість закликати Володимира Путіна припинити війну з Україною, сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр у відповідь на зустріч Моді з Путіним та його зауваження.

Спеціальне засідання Міжнародного агентства з атомної енергії відбудеться після того, як Україна звинуватила Росію в підриві атомної безпеки шляхом знищення лікарні для дітей з радіаційним обладнанням, згідно з конфіденційним документом, який бачила AFP.

Росія була змушена головувати на засіданні Ради Безпеки ООН, де її засудили через удар по лікарні «Охматдит».

Посол США Лінда Томас-Грінфілд сказала колегам, що вони зібралися “тому що Росія, постійний член Ради Безпеки, атакувала дитячу лікарню … Навіть вимовляючи цю фразу, мене пробирає холод.” Британський посол Барбара Вудворд назвала це “боягузливою підлістю.” Посол Еквадору Хосе Де Ла Гаска описав це як “особливо нестерпне”. Небензя відкинув ці та інші критичні зауваження як “словесну гімнастику” та повторив російські заперечення відповідальності за атаку.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 867 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *