Війна в Україні: головні новини станом на 869 день повномасштабного російського вторгнення

На саміті у Вашингтоні союзники НАТО заявили, що "майбутнє України — в НАТО", і її шлях до членства є "незворотним", про що йдеться у четвер у опублікованій заяві
Союзники оголосили про незворотний шлях України до членства в НАТО. Фото - Guardian

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що членство України в НАТО — це не питання “якщо”, а питання “коли”.

Як повідомляє «Kreschatic», держави-члени НАТО різкіше, ніж раніше, критикували Китай за підтримку вторгнення Росії в Україну, назвавши його “вирішальним сприятелем”, який постачає компоненти для військового обладнання та хімічні речовини для вибухівки. “Це збільшує загрозу, яку Росія становить для своїх сусідів та євроатлантичної безпеки”, — зазначено у комюніке саміту.

Перші винищувачі F-16 вже на шляху до України і будуть виконувати місії цього літа, повідомили уряди Нідерландів та Данії. Дан Саббаг пише, що це будуть перші з приблизно 85 бойових літаків, які зобов’язалися надати Києву для покращення ситуації на полі бою, і Україна зазначила, що може бути ще більше постачань.

Російська ракетна атака на Одеську область у середу забрала життя двох людей та пошкодила портову інфраструктуру, заявив губернатор області.

Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) заявила, що запобігла спробі українських розвідслужб підбурити члена екіпажу авіаносця “Адмірал Кузнєцов” у Мурманську до теракту на судні.

Кремль розкритикував нового британського прем’єр-міністра Кіра Страмера за його заяви, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow проти легітимних цілей у Росії.

Кір Страмер, ймовірно, пообіцяє, що Великобританія буде підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”, підтвердивши фінансовий пакет у розмірі 3 млрд фунтів стерлінгів на рік для Києва, який триватиме стільки, скільки буде потрібно. На саміті НАТО у четвер Страмер попередить, що передова оборона євроатлантичного регіону знаходиться в українських траншеях.

Новий міністр оборони Великобританії Джон Хілі відвідав Україну, пообіцявши артилерійські гармати та снаряди, а також 90 ракет Brimstone. Великобританія також підтвердила, що внесе 40 млн фунтів до комплексного пакета допомоги НАТО для України, а міжнародний фонд для України, який адмініструє Великобританія, розмістить нове замовлення вартістю 300 млн фунтів на 120 000 артилерійських боєприпасів калібру 152 мм.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 868 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *