Війна в Україні: головні новини станом на 875 день повномасштабного російського вторгнення

Заблоковані села в «санітарній зоні» Путіна в Бєлгородській області, балтійські країни розривають електромережеві зв’язки з Росією та Білоруссю
Влада Бєлгородської області вирішила обмежити в'їзд до 14 населених пунктів на кордоні з Україною через «вкрай складну оперативну ситуацію». Фото - meduza.io

Оперативний штаб Бєлгородської області вирішив запровадити обмеження на в’їзд до 14 населених пунктів регіону, розташованих неподалік від кордону Росії з Україною.

Заблоковані села в Бєлгородській області

Росія змушена заблокувати 14 прикордонних сіл у своєму Бєлгородському регіоні через контрнаступ України проти російських атак на Харківську область. «З 23 липня ми обмежуємо доступ до 14 населених пунктів, де оперативна ситуація є надзвичайно складною», – сказав губернатор Бєлгорода В’ячеслав Гладков.

Як повідомляє «Kreschatic», Путін розпочав наземний наступ у травні у Харківській області, який, за його словами, мав на меті створити буферну або «санітарну зону» для захисту Бєлгородського регіону, але замість цього він піддається постійним обстрілам та атакам дронів з боку України, з частими жертвами, тоді як успіхи Росії у Харківському регіоні є обмеженими.

Ситуація в Урожайному

Начальник генерального штабу Росії Валерій Герасимов подякував російським військам за захоплення села Урожайне в Донецькій області, повідомило міністерство оборони Росії. Україна офіційно не коментувала долю Урожайного, тоді як неофіційні українські блогери заявили, що українські сили втратили контроль над ним. Міністерство оборони Росії заявило, що Герасимов заслухав доповідь командира групи військ «Схід» і поставив нові завдання для подальшої діяльності.

Європейська рада проти Орбана

Президент Європейської ради Шарль Мішель дорікнув Віктору Орбану за заяву про те, що ЄС має «про-військову» позицію щодо України. «Ротаційне головування Ради [Європейського Союзу] не має ролі у представництві союзу на міжнародній арені і не отримало мандат Європейської ради для участі від імені союзу», – сказав Мішель угорському прем’єр-міністру в листі. Угорщина наразі головує в Раді ЄС, яка представляє країни-члени блоку. Дипломатична діяльність Орбана з Росією, Китаєм і Дональдом Трампом розлютила інших членів ЄС, які мають намір бойкотувати зустрічі, організовані Угорщиною протягом її шестимісячного терміну президентства.

Плани Трампа щодо миру

Орбан написав листа Європейській раді, стверджуючи, що Дональд Трамп має «детальні та обґрунтовані» плани щодо миру між Росією та Україною. Орбан виступає проти допомоги ЄС Україні в її захисті, незважаючи на переважну підтримку ЄС в цілому.

Балтійські країни розривають електромережеві зв’язки з Росією та Білоруссю

Естонія, Латвія та Литва оголосили про розрив своїх радянських електромережевих зв’язків з Росією та її союзником Білоруссю. «Через півроку ми не тільки відключимося від російської та білоруської електромереж, але й демонтуємо останні залишки ліній електропередач», – сказав голова литовського державного оператора електромережі Litgrid Рокас Масюліс. Латвійський оператор AST і естонський Elering також оголосили про це рішення. Балтійські країни перейдуть на європейську мережу в лютому наступного року. Вони припинили закуповувати російський газ і електроенергію після вторгнення Москви в Україну.

Переговори з МВФ

У вівторок команда Міжнародного валютного фонду розпочала переговори з українськими чиновниками. МВФ надав Україні цього року 3 мільярди доларів США в рамках програми розширеного фінансування у розмірі 15,6 мільярдів доларів США. Міністерство фінансів України заявило, що обговорення зосереджене на п’ятому перегляді програми та розблокуванні наступного траншу в розмірі 1,1 мільярда доларів. Україна стикається з бюджетним дефіцитом у розмірі від 400 мільярдів гривень (9,8 мільярда доларів США) до 500 мільярдів гривень цього року, згідно з даними бюджетного комітету парламенту.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 874 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *