Війна в Україні: головні новини станом на 877 день повномасштабного російського вторгнення

Володимир Зеленський, який взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти в Оксфордширі, непрямо звинуватив угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана у зраді європейських лідерів після недавньої “мирної місії” Орбана в Москву
Володимир Зеленський виступив на полях ІV саміту Європейської політичної спільноти. Фото - president.gov.ua

“[Путін] може спробувати звернутися до вас або підійти до деяких ваших партнерів окремо, намагаючись спокусити або натиснути на вас, шантажуючи, щоб один із вас зрадив інших. Ми зберігаємо нашу єдність.”

Як повідомляє «Kreschatic», Зеленський використовував свою промову, щоб закликати європейських лідерів надати більше систем протиповітряної оборони та озброєння для України та не обмежувати їх використання – наприклад, Великобританія надала Україні ракети Storm Shadow, але, як повідомляється, не дозволяє використовувати їх проти цілей на російській території. “Ми не повинні боятися цих можливостей,” сказав Зеленський. “Чим ефективніша наша протиповітряна оборона, тим безпораднішим буде Путін. Чим менше обмежень ми маємо щодо використання ефективної зброї, тим більше Росія шукатиме миру.”

Українські повітряні та морські дрони вразили військові цілі на окупованому Кримському півострові в четвер. Операція ВМС та СБУ пошкодила або знищила командний центр та склад боєприпасів серед інших об’єктів на озері Донузлав у західному Криму. Російські військові заявили, що збили 33 українські аеродрони над Кримом і 10 морських дронів, що прямували до півострова. Ці дані не були незалежно перевірені, а російські офіційні особи рутинно стверджують після атак, що всі загрози були ліквідовані, незалежно від результату.

Українська армія підтвердила, що вийшла з села Урожайне у східному Донецькому регіоні. Село було повністю зруйноване, що “зробило неможливим утримувати позиції там”, розповів Назар Волошин, прес-секретар сухопутних військ. Міністерство оборони Росії оголосило кілька днів тому, що їхня армія захопила Урожайне.

Російські війська вбили п’ять цивільних у четвер у Донецькій області, повідомили регіональні прокурори. “85-річний місцевий житель загинув внаслідок удару по житловому будинку. Вони намагалися врятувати його дружину, але вона померла під час екстреного лікування.” Російські війська також атакували Гродівку, убивши трьох жінок, віком 26, 32 та 77 років, повідомили прокурори.

Шведське агентство електромереж відправить 13 великих дизельних генераторів до України. “Генератори зможуть, наприклад, забезпечити електрикою лікарню або використовуватися в електромережі для кращого управління відключеннями,” сказав міністр енергетики Швеції Ебба Буш. Російські атаки скоротили потужності з виробництва електроенергії України вдвічі порівняно з минулим роком.

Заява Дональда Трампа про те, що він швидко закінчить війну в Україні, має бути розглянута реалістично, враховуючи, що коли він був президентом, він обіцяв прорив у мирному процесі на Близькому Сході, але не зміг досягти цього, заявила Марія Захарова, представник Міністерства закордонних справ Росії.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 876 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *