Війна в Україні: головні новини станом на 876 день повномасштабного російського вторгнення

Німеччина вдвічі скоротить військову допомогу Україні, йдеться в проекті бюджету
Українські військові біля німецького зенітного танка Gepard, яким збивають російські безпілотники. Фото - Повітряні Сили України

Як повідомляє «Kreschatic», Німеччина планує зменшити військову допомогу Україні в 2025 році до 4 млрд євро, попри побоювання щодо продовження підтримки з боку США. Згідно з проектом бюджету, який бачив Reuters, німецький уряд сподівається, що Україна зможе задовольнити більшість своїх військових потреб за рахунок 50 млрд доларів кредитів від заморожених російських активів, схвалених G7. Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що фінансування України забезпечене на найближче майбутнє завдяки європейським інструментам та кредитам G7.

У США також обговорюють вплив політики на українську війну. Вибір Дональда Трампа на посаду віце-президента Джея Ді Венса викликає занепокоєння у дипломатів. Європейський дипломат у Вашингтоні зазначив, що це «погана новина для нас, але жахлива новина для України». Майкл Макфол, директор Інституту міжнародних досліджень імені Фрімена Споглі, додав, що Ванс був одним з головних противників нового пакету допомоги Україні минулої весни і висловив байдужість до подій у цій війні.

Міністр оборони України Рустем Умєров, виступаючи на Аспенському форумі безпеки в Колорадо, наголосив, що Україна знайде спосіб боротися з російськими окупаційними силами, навіть якщо Трамп виграє другий термін. Він підкреслив, що Україна вірить у лідерство США і сподівається на підтримку своїх союзників. “Незалежно від результату виборів у США, ми знайдемо рішення”, – запевнив Умеров.

Умєров також виступив проти обмежень адміністрації Байдена щодо використання Україною американської зброї для ударів по Росії. Умєров зазначив, що Україна не може зупинити російські удари по своїм містам та інфраструктурі, якщо не зможе вдарити по авіабазам та іншим військовим об’єктам у Росії, звідки виходять ці удари. Він підкреслив, що Україна зосереджена на військових цілях, щоб запобігти ударам по цивільних.

США засудили росіянина Максима Марченка до трьох років ув’язнення за контрабанду американських військових мікроелектронних пристроїв до Росії. Марченко та два його спільники використовували підставні компанії для приховування шахрайської закупівлі OLED мікродисплеїв, які використовуються в прицілах, нічних окулярах, тепловізорах та інших системах озброєння. Вони стверджували, що ці пристрої призначені для медичних електронних мікроскопів у Китаї та Гонконзі.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що Росія готова співпрацювати з будь-яким лідером США, готовим до “рівноправного, взаємоповажного діалогу”. Він привітав позицію Джей Ді Венса, який хоче припинити американську військову підтримку України, заявляючи, що у неї немає шансів повернути всю свою територію.

Україна та Росія обмінялися по 95 військовополонених, повідомили президент України Володимир Зеленський та російське міністерство оборони. Це був 54-й обмін з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року.

Естонія та Литва більше не дозволятимуть автомобілям з реєстрацією у Білорусі в’їжджати через пункти пропуску на їх кордонах з Росією чи Білоруссю через санкції ЄС. “Білорусь безпосередньо сприяє та підтримує агресію Росії в Україні”, – сказав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна. Латвія оголосила про аналогічну заборону цього тижня. Заборони не поширюються на дипломатичні автомобілі. Минулого року Польща, Фінляндія та Норвегія вже заборонили в’їзд автомобілів з російською реєстрацією на свою територію.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 875 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *