Війна в Україні: головні новини станом на 880 день повномасштабного російського вторгнення

Зеленський подякував за «незламну підтримку» Джо Байдена
Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден у Києві 20 лютого 2023 року. Фото - president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив заяву після того, як Джо Байден завершив свою президентську кампанію у США.

Україна вдячна президенту Байдену за його незламну підтримку боротьби України за свободу, яка, разом з сильною двопартійною підтримкою у Сполучених Штатах, була і залишається критично важливою», – написав Зеленський.

Як повідомляє «Kreschatic», Росія заявила в неділю, що її сили захопили два села в Україні – Андріївку в Луганській області та Піщане в Харківській області. Незалежного підтвердження цього немає. Окремо Росія заявила, що підняла винищувачі для супроводу американських стратегічних бомбардувальників над Баренцевим морем в Арктиці. США регулярно виконують польоти над міжнародними водами.

Троє людей були поранені російськими ударами дронів у Херсонській області, повідомили місцеві чиновники в неділю вранці. В Харківській області двоє людей були поранені, коли село було обстріляне російськими снарядами.

План США щодо збільшення виробництва японських ракет протиповітряної оборони Patriot – використовуваних Україною для захисту від російських атак – затримується через нестачу пристроїв наведення, що направляють їх на фінальній стадії польоту, які виготовляє Boeing, повідомили агентству Reuters джерела. Mitsubishi Heavy Industries вже виготовляє близько 30 ракет PAC-3 на рік за ліцензією Lockheed Martin і може збільшити це виробництво до 60. США сподіваються збільшити річне виробництво з приблизно 500 до понад 750 у всьому світі якомога швидше.

За даними Міністерства торгівлі США, які раніше не оприлюднювались, поставки напівпровідників та інших заборонених товарів через Китай і Гонконг, що живлять військові зусилля Росії, зменшилися на п’яту частину цього року, але Гонконг залишається глобальним центром ухилення від санкцій. Контрабанда через Гонконг звичайних товарів з високого пріоритетного списку (CHPL) – передових компонентів, включаючи мікроелектроніку, які, на думку США та ЄС, можуть бути використані у війні Росії в Україні – зменшилася на 28% з січня по травень, сказав офіційний представник Reuters, тоді як через материковий Китай без Гонконгу вона зменшилася на 19%. «Я думаю, що є причини для оптимізму, що ми змогли уповільнити деякі з цих торгових потоків», – сказав офіційний представник, але додав: «Китай все ще є нашою першою проблемою».

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 877 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *