Війна в Україні: головні новини станом на 881 день повномасштабного російського вторгнення

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув у вівторок до Китаю для переговорів щодо можливих способів, якими китайські посадовці можуть допомогти припинити війну з Росією
Дмитро Кулеба відправиться до "безмежного" союзника Росії – Китаю. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», Китай позиціонує себе як нейтральну сторону у конфлікті, однак його поглиблене партнерство “без меж” з Росією спонукало членів НАТО назвати його “вирішальним сприятелем” вторгнення, яке Пекін ніколи не засуджував. США та Європа звинувачують Пекін у постачанні компонентів та обладнання, які підтримують російське військове виробництво.

Відмова Угорщині у проведенні стратегічної зустрічі ЄС

Наступного місяця Угорщина не зможе приймати стратегічну зустріч ЄС через самопроголошені “мирні місії” Віктора Орбана до Москви та Пекіна без згоди союзу. “Ми повинні подати сигнал, навіть якщо це символічний сигнал”, – зазначив голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель, пояснюючи, що він вирішив провести майбутню зустріч міністрів закордонних справ та оборони у Брюсселі замість Будапешта. Угорщина зараз головує у ЄС на ротаційній основі, тому зазвичай мала б приймати щорічну зустріч наприкінці серпня.

Бойові дії на сході України

У понеділок головнокомандувач України заявив, що російські війська здійснюють безперервні атаки, намагаючись просунутися до міста Покровськ – логістичного центру на сході, і що активні бойові дії відбуваються вздовж усієї лінії фронту. Генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що запеклі бої точаться біля кількох східних сіл та міст, включаючи Красногорівку та Часів Яр – стратегічне місто на висоті, захоплення якого дозволить Росії наблизитися до важливих міст Донецької області.

Вирок російсько-американській журналістці

Російський суд засудив Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), до понад шести років ув’язнення за поширення нібито неправдивої інформації про російську армію. Її чоловік, Павло Буторін, також працює у RFE/RL, зазначив, що її арешт пов’язаний з книгою, яку вона редагувала, під назвою “Відмова від війни: 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення Росії в Україну”. “Мої доньки і я знаємо, що Алсу не зробила нічого поганого. І світ це теж знає. Нам потрібна її вдома”, – сказав він. Президент та генеральний директор RFE/RL Стівен Капус назвав швидкий, таємний судовий процес та вирок Курмашевій “знущанням з правосуддя”. Курмашева, 47 років, проживала у Празі, але була заарештована під час візиту до родини в Татарстані, Росія.

Переговори України з міжнародними кредиторами

Уряд України в понеділок повідомив про попередню угоду з міжнародними кредиторами щодо реструктуризації державного боргу на суму понад 20 мільярдів доларів.

Похорон Ірини Фаріон у Львові

У Львові кілька тисяч людей взяли участь у похороні Ірини Фаріон, колишньої української депутатки, яка була вбита у п’ятницю. Фаріон була відома своїми кампаніями за просування української мови та усунення російської мови з українського офіційного життя. Вона критикувала російськомовних членів українського полку “Азов”, які захищали Маріуполь у перші дні повномасштабного російського вторгнення. Українська поліція розшукує невідомого вбивцю.

Продовження санкцій ЄС проти Росії

ЄС продовжив санкції проти Росії ще на шість місяців, до 31 січня 2025 року.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 880 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *