Війна в Україні: головні новини станом на 901 день повномасштабного російського вторгнення

Пожежу на Запорізькій атомній електростанції, яка знаходиться під контролем Росії, було ліквідовано
На Запорізькій АЕС виникла пожежа, Росія евакуює частини Білгородської області. Фото - соцмережі

Українська атомна енергетична компанія “Енергоатом” заявила у своєму повідомленні в Telegram, що одна з охолоджувальних веж і інше обладнання було пошкоджене. Президент України Володимир Зеленський звинуватив Росію в підпалі, тоді як Євгеній Балицький, російський призначений посадовець на окупованому півдні, обвинувачує Киів у спричиненні пожежі обстрілами сусіднього міста Енергодар.

Як повідомляє «Kreschatic», міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке має присутність на великому шестиреакторному об’єкті, повідомило, що його експерти бачили сильний, темний дим, що йде з північної частини станції на півдні України після кількох вибухів. Вони зазначили, що не було зареєстровано жодного впливу на ядерну безпеку на об’єкті. “Команда була проінформована [атомною станцією] про ймовірну атаку безпілотників на одну з охолоджувальних веж, розташованих на об’єкті”, – написали вони на платформі X.

Зеленський опублікував відео з зернистими кадрами, на яких видно чорний дим, що йде з охолоджувальної вежі, з вогнем, що горить біля її підніжжя, і сказав, що показники радіації “нормальні”. Він додав: “Але доти, поки російські терористи контролюють атомну станцію, ситуація не є і не може бути нормальною”.

У понеділок Росія повідомила про евакуацію частин Білгородської області, що межує з Україною, після того, як Київ різко активізував військову діяльність поблизу кордону. Губернатор області В’ячеслав Гладков заявив, що евакуація розпочалася з району Красної Яруги через “ворожу активність на кордоні”, яка створює “загрозу”. “Я впевнений, що наші військовослужбовці зроблять все можливе, щоб впоратися з виниклою загрозою”, – зазначив Гладков. “Ми починаємо переміщати людей, які живуть у районі Красної Яруги, у безпечніші місця”.

Українські джерела повідомляють, що тисячі військових були залучені до вторгнення в російську Курську область. Український офіцер безпеки заявив інформаційному агентству Agence France-Presse, що метою цього вторгнення було дестабілізувати Росію та розтягнути її сили за допомогою легких, швидкорухомих атак. Залишається неясним, наскільки ця операція буде стійкою в середньостроковій перспективі на тлі загроз Кремля, що її буде придушено за допомогою російських резервів.

Міністерство оборони Росії заявило в понеділок, що воно відбило атаки українських “мобільних груп” у трьох селах на північ і схід від Коренєва – Толпіне, Журавлі, Загальний Колодязь – всі розташовані на відстані від 25 до 30 кілометрів від кордону, що є найдальшими точками, до яких досягло вторгнення.

Коментуючи вторгнення у своєму нічному зверненні в неділю, Зеленський заявив, що Росія за літо здійснила майже 2000 ударів через кордон з її західного Курського регіону по українській Сумській області, що заслуговує на “справедливу” відповідь. “Артилерія, міномети, безпілотники. Ми також фіксуємо ракетні удари, і кожен такий удар заслуговує на справедливу відповідь”, – зазначив він.

Під час атаки Росії безпілотниками та ракетами по Києву в ніч на неділю загинули 35-річний чоловік та його чотирирічний син. Росія атакувала Україну чотирма балістичними ракетами та 57 дронами Shahed, повідомило Повітряне командування України. Протиповітряна оборона збила 53 дрони.

Зеленський заявив, що ракета, яка вбила чоловіка і його сина, була північнокорейською. “Наші експерти точно визначили тип ракети, і ми знаємо точний район російської території, звідки вона була запущена”, – заявив він у своєму нічному зверненні в неділю.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 898 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *