Війна в Україні: головні новини станом на 902 день повномасштабного російського вторгнення

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило пізно ввечері у понеділок, що його представники оглянули пошкоджену охолоджувальну вежу на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС)
Ядерна служба МАГАТЕ каже, що не може відразу знайти причину пожежі, яка спалахнула на ЗАЕС. Фото - Reuters

Проте, як повідомляє «Kreschatic», агентство поки що не змогло визначити точну причину пожежі, що сталася на вихідних. Москва та Київ звинувачують один одного у спричиненні цієї пожежі: Росія заявляє, що це була атака дрона, тоді як Україна вважає, що причиною може бути російська недбалість або навмисний підпал.

Україна у понеділок офіційно оголосила про найбільший перетин кордону з Росією за час війни, захопивши 1000 кв. км Курської області Росії. Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський під час відеозвіту, який було опубліковано на Telegram-каналі Президента Володимира Зеленського, повідомив, що українські війська продовжують наступальну операцію в Курській області та контролюють близько 1000 квадратних кілометрів території Російської Федерації.

Російський тимчасовий губернатор Курської області оцінив, що українські сили захопили 28 населених пунктів на території Росії, заглибившись приблизно на 12 км і розширивши фронт на 40 км. Хоча ця оцінка є меншою за заяву Сирського, висловлювання губернатора є важливим визнанням значних втрат Росії більш ніж за 29 місяців після початку повномасштабного вторгнення.

Президент Росії Володимир Путін на зустрічі з Радою національної безпеки зазначив, що атака України спрямована на покращення переговорних позицій Києва перед можливими мирними переговорами та на уповільнення наступу російських військ. Путін підкреслив, що основним завданням Міністерства оборони є витіснення ворога з російської території, додаючи, що “ворог отримає гідну відповідь”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що атака в Курській області спрямована на райони, з яких Росія здійснює удари по українській території. У своєму нічному зверненні він наголосив, що знищення російських терористів там, де вони розташовані, є справедливим. Він додав, що необхідно змусити Росію піти на мир, якщо Путін так наполягає на продовженні війни: “Росія принесла війну іншим, а тепер вона приходить до них додому”.

Путін у понеділок заявив, що, незважаючи на атаку, “наші збройні сили рухаються вперед по всій лінії зіткнення” в Україні. Міністерство оборони Росії у понеділок повідомило, що його війська нібито “прискорили темпи наступу” в Донецькій області та захопили селище Лисичне на шляху до міста Покровськ.

Українські прокурори повідомили в понеділок, що правоохоронці затримали одного з чотирьох заступників міністра енергетики країни та трьох інших осіб під час отримання частини хабара у розмірі $500,000. Слідство виявило, що підозрювані організували схему з вивезення гірничого обладнання, яке належало державному вугільному підприємству, з зони бойових дій у Донецькій області, повідомляє Офіс Генерального прокурора України. Імена підозрюваних не були розголошені.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 901 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *