Війна в Україні: головні новини станом на 917 день повномасштабного російського вторгнення

Президент України Володимир Зеленський закликав до збільшення кількості винищувачів F-16 та посилення підготовки пілотів для їх керування
Зеленський повідомив, що F-16 вже збивають російські ракети. Фото - Reuters

Він також повідомив, що ці західні літаки були використані для збиття російських ракет під час останніх дводенних масованих атак на Україну.

Як повідомляє «Kreschatic», українські безпілотники підпалили кілька нафтових резервуарів на нафтобазі в Ростовській області Росії. Губернатор Ростовської області Василь Голубєв підтвердив, що кілька дронів, запущених Україною, були знищені над регіоном, який межує з українською Луганською областю. Канал “Baza”, що тісно співпрацює з російськими силовими структурами, зазначив, що три резервуари горіли після ударів двох дронів.

Атака відбулася в той час, коли на іншій нафтобазі в Пролетарському районі Ростовської області ще горіли резервуари після нападу, який стався 10 днів тому. Окремо губернатор Воронезької області Олександр Гусєв повідомив, що уламки українського дрона, збитого над регіоном, спричинили пожежу “поруч із вибухонебезпечними об’єктами”. Він зазначив, що вибуху не сталося, а пожежу ліквідували після тимчасової евакуації мешканців. Російські офіційні особи регулярно заявляють, що пошкодження спричинені уламками дронів, збитих над територією, а не самими ударами.

Губернатор Бєлгородської області Росії, яка межує з Україною та частково окупованою Курщиною, заявив, що йому відомо про спроби української армії перетнути кордон. “Згідно з даними російського міністерства оборони, ситуація на кордоні залишається складною, але під контролем”, – зазначив він у соціальних мережах.

Головнокомандувач української армії Олександр Сирський заявив, що українські війська здобули нові успіхи на Курщині і контролюють 100 міст і сіл на площі 1294 квадратних кілометрів. Він повідомив, що російські війська передислокували близько 30 000 солдатів через вторгнення на Курщині, і що Україна захопила там 594 полонених.

Володимир Зеленський також повідомив, що Україна випробувала свою першу вітчизняну балістичну ракету. Хоча президент України не надав більше деталей, він зазначив, що Україна має можливість виробляти 1,5-2 мільйони дронів на рік, але поки що не вистачає фінансування для досягнення цієї цифри.

Після першої хвилі масованих російських атак у понеділок, президент США Джо Байден заявив, що він “перенаправив пріоритети експорту засобів ППО США так, щоб вони в першу чергу надходили до України”. Він також зазначив, що США “направляють енергетичне обладнання до України для ремонту її систем і посилення стійкості енергетичної мережі”.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що Курська атомна станція особливо вразлива, оскільки не має достатньо надійного даху над реактором. Після відвідування об’єкта Гроссі зазначив, що це РБМК-тип, такий самий, як на Чорнобильській станції, і що він не має захисного купола.

Зеленський у вівторок зазначив, що війна з Росією врешті-решт завершиться через діалог, але Київ повинен мати сильну позицію на саміті, який він сподівається провести цього року, щоб просунути свою концепцію миру.

Зеленський повідомив, що Україна планує представити план завершення війни з Росією кандидатам на президентські вибори у США від Демократичної та Республіканської партій – Камалі Харріс і Дональду Трампу, а також чинному президенту Джо Байдену. Окрім вторгнення на Курщину, план включає додаткові кроки на дипломатичному та економічному фронтах.

У середу генсек НАТО Єнс Столтенберг скличе засідання ради НАТО-Україна на запит України, повідомив у вівторок речник альянсу. “Засідання пройде на рівні послів”, – зазначила речниця Фара Даклалах. “Міністр оборони України Рустем Умеров, як очікується, проінформує союзників по відеозв’язку про ситуацію на полі бою та пріоритетні потреби у спроможностях”.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який нещодавно відвідав Україну, повідомив, що у вівторок він висловив підтримку Володимиру Путіну щодо “швидкого, постійного і мирного вирішення конфлікту”.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 916 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *