Війна в Україні: головні новини станом на 924 день повномасштабного російського вторгнення

Реформи в уряді Зеленського та трагічні атаки на Львів і Полтаву
Володимир Зеленський збирається провести масштабні перестановки в уряді. Фото - president.gov.ua

Сьогоднішній ранок в Україні розпочався з нової хвилі ракетних і дронових атак Росії, внаслідок яких постраждали як західний регіон, так і столиця країни. Військові джерела повідомляють, що внаслідок ударів по Львову загинуло щонайменше семеро людей, а декілька житлових будинків були охоплені вогнем.

Ще більш трагічні новини надійшли з Полтавщини, де напередодні ракети вразили військовий навчальний інститут та прилеглу лікарню, забравши життя понад 50 осіб, ще понад 200 поранено. Цей удар став одним із найсмертоносніших за весь час війни.

Як повідомляє “Kreschatic“, на тлі цих подій в уряді України розпочалося масштабне перезавантаження. Кілька високопосадовців подали у відставку, зокрема віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, яка заявила про свою відставку в інтернеті: “Після майже трьох років в уряді я вирішила піти у відставку. Дякую президенту за довіру, прем’єру та уряду за співпрацю”. У своєму вечірньому зверненні Володимир Зеленський оголосив про заплановані зміни в уряді, підкресливши, що “осінь буде вкрай важливою для України”, і що державні інституції повинні працювати на досягнення всіх необхідних результатів.

За словами Давида Арахамії, голови фракції “Слуга народу”, найближчими днями можна очікувати масштабного “перезавантаження” уряду. Зокрема, більш ніж 50% складу Кабінету міністрів буде оновлено. Він також зазначив, що у середу відбудеться день звільнень, а наступного дня – призначення нових міністрів. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін також подав у відставку, очікуючи нової посади в оборонній сфері. Окрім того, президент звільнив Ростислава Шурму, одного зі своїх заступників, який відповідав за економічний блок.

Тим часом Путін відвідав Монголію попри виданий на нього Міжнародним кримінальним судом ордер на арешт. У Монголії Путін був зустрінутий із розкішшю, що викликало міжнародний осуд. Україна закликала до накладення санкцій на Монголію через її дії.

Що стосується військової допомоги, то Сполучені Штати Америки наближаються до укладення угоди щодо передачі Україні далекобійних крилатих ракет JASSM, хоча їхнє постачання очікується не раніше, ніж через кілька місяців. Ці ракети можуть завдавати ударів на більші відстані, ніж більшість ракет, які нині є на озброєнні України, що могло б значно ускладнити логістику російських військ та зірвати їхні плани. Повідомляється, що США створили великий арсенал цих ракет.

У Кремлі вже відреагували на можливе постачання Україні далекобійної зброї від США. Прессекретар Дмитро Пєсков заявив, що Росія враховує ризики таких атак по своїй території і переглядає свою ядерну доктрину з урахуванням нових викликів і загроз.

Окрім цього, голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі висловив серйозну стурбованість ситуацією на Запорізькій АЕС, яку контролюють російські військові. За його словами, станція постійно перебуває на межі блекауту, що може спричинити катастрофу. Вчора через пошкодження однієї з ліній електропередач станція знову опинилася на межі відключення від енергосистеми, що створює небезпеку для її охолоджувальних систем.

Гроссі також повідомив, що погодився з проханням України розширити інспекції МАГАТЕ, включивши до них підстанції, що забезпечують живлення українських атомних станцій. Міністерство закордонних справ України засудило спроби Росії звинуватити Україну в нібито провокаціях проти ядерної безпеки. У заяві йдеться, що Росія посилила кампанію з дезінформації, щоб відвернути увагу від власних злочинних дій у Запоріжжі.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 923 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *