Війна в Україні: головні новини станом на 931 день повномасштабного російського вторгнення

Байден обговорює можливість дозволу ударів по Росії, Блінкен зустрінеться із Зеленським для обговорення атак на російські цілі
Володимир Зеленський підписує французьку крилату ракету Scalp-EG, ідентичну британській Storm Shadow, на українському військовому літаку в серпні 2023 року. Фото - Прес-служба президента України

Джо Байден заявив у вівторок, що його адміністрація «зараз працює над цим», відповідаючи на питання, чи скасує США обмеження щодо використання Україною далекобійної зброї проти Росії

Британські ЗМІ повідомили, що держсекретар США Ентоні Блінкен обговорить це питання з президентом України Володимиром Зеленським під час візиту в Україну разом з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі.

Як повідомляє “Kreschatic“, Велика Британія та Франція постачають Україні крилаті ракети Storm Shadow та Scalp-EG, але американські технології також залучені, і Вашингтон утримується від схвалення їх використання для ударів по території Росії. Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер планує зустрітися з Байденом у Вашингтоні у п’ятницю.

Зміна підходу стала очевидною після того, як Велика Британія у вівторок оголосила про припинення всіх прямих авіасполучень між Британією та Іраном у рамках санкцій, накладених на Тегеран за постачання ракет Росії для використання в Україні. Лондон повідомив, що діє разом з міжнародними партнерами для скасування двосторонніх авіаційних угод з Іраном, що обмежить можливість польотів авіакомпанії Iran Air до Великої Британії.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія отримала балістичні ракети від Ірану і, ймовірно, використає їх в Україні протягом декількох тижнів. Представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі зазначив, що постачання цих іранських ракет, дальність яких становить близько 120 км, дозволить Росії використати більше свого арсеналу для ударів по об’єктах за лінією фронту, а іранські боєголовки — для цілей на ближчій відстані.

Німеччина та Франція також заявили про введення нових санкцій проти Ірану, включаючи заходи проти Iran Air та скасування двосторонніх авіаційних угод. Велика Британія повідомила, що приєднується до США у введенні санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які сприяють військовій підтримці Росії з боку Ірану, включаючи постачання балістичних ракет та дронів. Декілька російських організацій також потрапили під санкції через їхні наміри використовувати ці системи озброєнь проти України, а також п’ять російських вантажних суден, які транспортували військові вантажі з Ірану до Росії.

Інститут вивчення війни повідомив, що російські війська відновили деякі позиції в понеділок, продовжуючи окупацію в Курській області. В Україні російські війська наступали на лінії Куп’янськ-Сватове, біля Сіверська, Покровська та на південний захід від Донецька, тоді як українські сили відновили позиції біля Сіверська. «Позиційні бої продовжувалися в західній частині Запорізької області 9 вересня, але підтверджених змін на лінії фронту не було», — йдеться в повідомленні Інституту. На північному сході України бої тривали на північ та північний схід від Харкова, але також без змін на фронті.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив у вівторок, що Київ підозрює високопоставленого російського командира ВПС у відданні наказу про ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит» у центрі Києва у липні, в результаті якого загинули двоє людей і було завдано значних руйнувань. Костін не назвав особу, але зазначив, що міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на його арешт. У березні суд видав ордер на арешт генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, підозрюваного у воєнних злочинах, включаючи удари по енергосистемі України.

Україна завершує переговори з європейськими партнерами щодо збільшення імпортних потужностей електроенергії до 2,2 гігават з нинішніх 1,7 гігават, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Україна готується до суворої зими, ремонтує та захищає свою енергосистему від атак російських військ.

Україна прагне залучити понад 150 країн до участі у другому саміті до кінця року, щоб знайти шляхи припинення війни з Росією, зазначив Шмигаль.

Українські дипломати та активісти в Канаді закликали міжнародний кінофестиваль у Торонто (Tiff) скасувати показ документального фільму, який зображує російських солдатів, що воюють в Україні, заявляючи, що він є російською пропагандою.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 930 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *