Війна в Україні: головні новини станом на 936 день повномасштабного російського вторгнення

Одна людина загинула і щонайменше 41 особа отримала поранення у неділю вдень, коли російська керована бомба влучила в багатоповерховий житловий будинок у Харкові, повідомив мер Ігор Терехов
В результаті керованої бомбової атаки на Харків загинула одна людина та десятки отримали поранення. Фото - ДСНС

За його словами, бомба влучила у 10-й поверх будівлі, а вогонь поширився на чотири поверхи. Прокуратура Харкова повідомила у Telegram, що на дев’ятому поверсі будівлі було знайдено тіло 94-річної жінки. Терехов також додав, що пошкоджено ще 12 будівель.

Президент Володимир Зеленський повідомив у неділю ввечері, що рятувальні роботи на місці 12-поверхового будинку тривають, а люди залишаються під завалами. Серед 35 поранених – троє дітей. «У цьому одному ударі по Харкову було скинуто чотири авіабомби. Одна влучила в будинок у місті, а інші три вразили села в регіоні», — сказав він.

Як повідомляє “Kreschatic“, у неділю Зеленський знову закликав західні країни змінити свою політику щодо використання далекобійної зброї, заявивши, що Росія щодня здійснює щонайменше 100 авіаударів, подібних до того, що вразив Харків. «Єдиний спосіб протистояти цьому терору — це системне рішення — далекобійні можливості, щоб знищити російську військову авіацію на її базах. Це очевидне і логічне рішення. Ми вже пояснили всім нашим партнерам, чому Україні справді потрібні достатні далекобійні можливості», — сказав він у соцмережі X.

Між Москвою та Києвом продовжується обмін атаками з використанням дронів і ракет протягом вихідних. Повітряні сили України повідомили в неділю, що збили 10 із 14 дронів та одну з трьох ракет, випущених Росією вночі. Тим часом Міністерство оборони Росії заявило, що збило 29 українських дронів у ніч на неділю над західними та південно-західними регіонами країни, без завдання шкоди від уламків. Також повідомляється, що в неділю вранці над Рязанською областю був збитий ще один український дрон.

За словами Зеленського, українські війська зазнають значних втрат через повільне надходження західної зброї для належного оснащення Збройних сил. Росія продовжує здобувати успіхи на сході України, зокрема навколо Покровська. Оволодіння цим транспортним вузлом може дозволити Москві відкрити нові лінії наступу. Президент заявив, що ситуація на сході «дуже важка», додавши, що половина українських бригад у цьому регіоні не оснащені.

«Тому ви втрачаєте багато людей. Ви втрачаєте людей, бо вони не знаходяться у броньованій техніці… у них немає артилерії, немає артилерійських боєприпасів», — сказав Зеленський англійською мовою в інтерв’ю CNN, яке було записане в п’ятницю. За словами президента, пакети допомоги зі зброєю, обіцяні Сполученими Штатами та європейськими країнами, надходять дуже повільно. «Нам потрібно 14 бригад, щоб бути готовими. На цей момент ми не забезпечили навіть чотири з них», — додав він. Єдине, чого боїться президент Росії Володимир Путін, — це реакція власного народу, якщо вартість війни змусить їх страждати, заявив Зеленський. «Зробіть Україну сильною, і ви побачите, що він сяде за стіл переговорів».

У суботу радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що Вашингтон працює над «суттєвим» новим пакетом допомоги для України.

Очікується, що Зеленський зустрінеться з президентом Джо Байденом цього місяця і представить план припинення війни. Основні елементи — це безпекова та дипломатична підтримка, а також військова й економічна допомога, додав він.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 933 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *